Плюс перший ізраїльтянин

15.07.2011
Плюс перший ізраїльтянин

Цього сезону «Металургу» та «Севастополю» знову доведеться битися між собою, але не за виживання, а за підвищення у класі. (Фото з сайту ФПЛ.)

Після старту чемпіонату в прем’єр–лізі дочекалися свого виходу й уболівальники українських команд, які виступають у першому дивізіоні. На завтра ПФЛ запланувала сім поєдинків; у неділю тур завершать ще два матчі. Цього року всі учасники дивізіону успішно пережили міжсезоння. І це не може не тішити, адже в попередні роки фінансові негаразди стабільно стирали хоча б одну команду з футбольної карти країни.

 

Сировина для «металургів»

Безперечно, найбільша увага буде прикута до потенційних претендентів на підвищення в класі. Зрозуміло, що серед цієї когорти фігуруватимуть насамперед запорізький «Металург» та «Севастополь», чиї амбіції та фінансова спроможність однозначно вищі, ніж рівень першої ліги. Щоправда, склад невдах останнього сезону ПЛ зазнав відчутної трансформації — чимало провідних виконавців перебралися деінде. Із «Севастополем» уже не тренуються Джуліус Агахова та Олег Допілка, які виступали тут на правах оренди. Днями з’явилася інформація, що капітан «моряків» Сергій Ференчак може перебратися до луганської «Зорі», а білоруський воротар Сергій Веремко перебуває на перегляді в російських «Крил­ьях совєтов». Натомість на місці лишаються екс–«гірники», володарі Кубка УЄФА Маріуш Левандовський та Ігор Дуляй, які вестимуть клуб назад, в еліту.

Робитимуть вони це під керівництвом нового наставника: болгарина Ангела Червенкова замінив колишній тренер «Львова» Олександр Рябоконь. Він привіз із собою групу футболістів із попереднього клубу, які зараз проходять оглядини в Криму. «Про конкретне місце чи кількість набраних очок розмови з керівництвом у мене не було, але всім зрозуміло, що ми маємо бути серед лідерів», — розповідає Рябоконь.

Більше втрат у «Металурга», який залишило з десяток гравців. А суттєвим підсиленням можна назвати хіба офіційне «підписання» досвідченого воротаря Віталія Руденка, що раніше виступав у Запоріжжі на правах оренди. Командою зараз керує в. о. головного тренера Сергій Зайцев. Він замінив на посаді Олега Луткова.

Куди занесе «Закарпаття»

Мабуть, не побореться за підвищення у класі «Львів», що в попередні сезони постійно декларував бажання ще раз потрапити до прем’єр–ліги. Команду залишили тренер і низка футболістів. Також говорять про фінансові проблеми у клубі. Утім у минулому чемпіонаті Олександр Рябоконь збудував непогану команду, використовуючи молодих виконавців. Можливо, його наступникові — а ним став екс–гравець «Карпат» Роман Толочко — вдасться зробити те саме.

Лихоманить «Закарпаття». Клуб із міцними традиціями таки пройшов атестацію на наступний сезон, але перебуває під загрозою переведення до другої ліги за борги перед гравцями. Серед поповнення ужгородців — кілька футболістів із «Кримтеплиці», досвідчений форвард Лаша Джакобія та Сергій Кучеренко, який непогано провів сезон у «прем’єр–ліговій» «Оболоні». Тож підопічні Олександра Севидова теж можуть втрутися в боротьбу за вихід до еліти.

«Кримтеплиця» втратила низку провідних виконавців, натомість «підписала» першого ізраїльського легіонера в українському футболі. Відтепер у селищі Молодіжному виступатиме 22–річний Алон Вайсберг. Раніше він грав за «Хапоель» (Герцлія).

Цікаво буде поспостерігати за ФК «Одеса». Віднедавна так називається овідіопольський «Дністер», який переїхав у обласний центр. Головним придбанням південців став півзахисник Сергій Ткаченко. Цей 32–річний гравець свого часу виступав за «Чорноморець», донецькі «Шахтар» і «Металург», провів кілька матчів за збірну України. Нагадаємо, у «Дністрі» віднайшов другу молодість і екс–«збірник» Валентин Полтавець. У 36 років він продовжує кар’єру.

 

А НИЖЧІ ЯК?

Кажуть, що загальний рівень футболу в країні визначається не так збірною чи головним дивізіоном, як розмахом господарства в усіх лігах. Так от, цього літа не лише «встояла» вся перша ліга, а й відчутно побільшало клубів у другій лізі. ПФЛ прийняла до складу ліги кілька нових команд: на футбольній карті України з’явилися «Макіїввугілля» (Макіївка), «Авангард» (Краматорськ), «Реал–фарм» (Южний), «Славутич» (Черкаси), «Кристал» (Херсон), «Мир» (Горностаївка, Херсонська обл.), «Скад–Ялпуг» (Болград, Одеська обл.), «Украгроком» (Головківка, Кіровоградська обл.). Натомість керівництво ПФЛ позбавило професійного статусу житомирські «Житичі» та погрожує тим самим тернопільській «Ниві». Досі під питанням участь у змаганнях іллічівського «Бастіону».