І ти, Ірландіє, на «смітник»?

І ти, Ірландіє, на «смітник»?

Агенція Moody’s знизила кредитний рейтинг Ірландії на одну сходинку: з Ваа3 до Ва1. Це означає, що ірландські держоблігації та інші цінні папери втратили свій інвестиційний рівень і перетворилися на «паперове сміття», тому рейтинг Ва1 і називають зневажливим словом «смітниковий». Загалом, такий рейтинг від агенції Moody’s означає, що країна опинилася під загрозою дефолту. Аналітики агенції зазначають у своєму коментарі, що цей крок викликаний перспективою завершення в 2013 році теперішньої фінансової допомоги Ірландії з боку Європейського Союзу та Міжнародного валютного фонду. Як наслідок, Дублін буде змушений звернутися по нову програму міжнародного фінансового сприяння.

Глухий кут ворожої пропаганди

Глухий кут ворожої пропаганди

Попри оптимістичні заяви щодо швидкого падіння режиму Муаммара Каддафі війна в Лівії триває вже майже чотири місяці, й кінця–краю їй не видно. Хоча ініціатори та учасники військової операції проти Лівійської Джамахірії регулярно намагаються довести протилежне. Цього разу відзначилася Франція, яка повідомила, що вступила у контакт із посланцями Каддафі. І вони нібито стверджують, що лівійський лідер готовий залишити країну. «Лівійський режим промацує ґрунт усюди — в Туреччині, у Нью–Йорку, в Парижі — пропонуючи обговорити подробиці відходу полковника Каддафі», — заявив в інтерв’ю французькому радіо міністр закордонних справ Ален Жуппе. Але, за його словами, такі контакти не є офіційними переговорами. Мовляв, притиснутий до стіни силами внутрішньої опозиції та НАТО, Каддафі хоче «піти з честю». Нагадаємо, чутки про наміри лівійського лідера здатися в обмін на збереження гідності (тобто обіцянку заходу дозволити йому добровільно піти у відставку й не переслідувати кримінально) з’являються регулярно ще з квітня. Проте статус–кво зберігається й досі.

Під двома щасливими зірками

Під двома щасливими зірками

Найбільший в історії європейських лотерей джекпот зірвано у Великій Британії. Невідомий щасливчик виграв 185 мільйонів євро в лотереї «Євромільйони». Як повідомляє Бі–Бі–Сі з посиланням на французького організатора цієї лотереї, у виграшному білеті збіглися всі п’ять чисел (17, 19, 38, 42, 45), які випали в останньому розіграші, та дві «щасливі зірки»: 9 і 10. Кому саме так пощастило — окремому гравцеві чи групі осіб — наразі невідомо.

Плювок Путіним

Плювок Путіним

У Німеччині розгорається політичний скандал через присудження прем’єр–міністрові Росії Володимиру Путіну премії «Квадрига». Цю нагороду з 2003 року присуджують видатним діячам політики, економіки та культури, які «наділені духом першопрохідника» і прагненням до «суспільного блага». Серед лауреатів премії — перший президент СРСР Михайло Горбачов, екс–канцлери Німеччини Гельмут Коль і Герхард Шредер, екс–президент Чехії Вацлав Гавел і голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Цього року оргкомітет вирішив відзначити Путіна, оздобивши повідомлення про своє рішення компліментами на кшталт «уже сьогодні він гідний окремої глави в книзі історії», «в традиціях Петра Першого він прокладає віхи до майбутнього» тощо.

Край зруйнованих церков

Край зруйнованих церков

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

В Україні будують нові церкви. Чи не кожен політик вважає за необхідність хоч раз сфотографуватися біля ікони, бажано — ще й зі свічкою у руках. На Різдво чи Великдень політичний бомонд поспішає до храмів, де на нього чекає армія тележурналістів. У Верховній Раді відкрито православну капличку.

За кілька тисяч кілометрів на захід, з іншого боку океану, лежить край, де вже близько 50 років відбувається зворотний процес: релігія здає позиції, церква остаточно втратила вплив. Це — Квебек, єдина франкомовна провінція Канади. Ще півстоліття тому це був суто католицький край. Він славився своєю релігійністю. Церква мала колосальну владу.

Тепер церкви зачиняють — перебудовують на спортивні зали, бібліотеки, житлові будинки... а іноді просто руйнують, щоб побудувати готель чи супермаркет. Діючі храми — напівпорожні. Ходять туди переважно люди похилого віку. Служби відбуваються рідко, а решту часу церкви стоять зачинені.

Всі статті рубрики