«Ініціатива 12 липня»

13.07.2011
«Ініціатива 12 липня»

У центрi — Валентин Наливайченко мiж Юрiєм Ключковським та заступником голови ВО «Свобода» Андрiєм Мохником. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Законопроект про вибори народних депутатів, підготовлений Партією регіонів, відкидає виборче законодавство на кілька щаблів униз. Розробки влади відкривають широкі можливості для маніпуляцій результатами голосування, вважає народний депутат Юрій Ключковський — авторитетний експерт у галузі електорального законодавства.

«Таких можливостей в українському законодавстві не було достатньо давно. Якщо вибори відбудуться так, як це зараз планується, це буде вирішальний крок у перетворенні хоча би зародкового українського парламенту у совєцького типу Верховну Раду, де депутати нічого не вирішують, а тільки формально голосують», — заявив «нашоукраїнець» Ключковський учора на зустрічі опозиційних політиків. Захід в агенції «Укрінформ» у Києві був присвячений боротьбі за чесні вибори та координації опозиційних сил.

Пан Ключковський звернув увагу на те, що мажоритарна модель виборів (в округах пропонується обирати 225 нардепів) — «корупціогенна», бо стимулює використання підкупів та адміністративного ресурсу. «Пропорційна складова аніскільки не рухається вперед і зберігає всі недоліки існуючої системи. Окрім того, підвищує виборчий бар’єр», — відзначив Ключковський. Пан Юрій зазначив, що закон створює значні можливості для відсіювання кандидатів на етапі реєстрації, при цьому обмежує кандидатів у спробах оскаржити результати виборів. За словами Ключковського, єдиним шляхом протидії для опозиційних сил є об’єднання зусиль для боротьби за чесні вибори. «Розпорошеність — це вода на млин влади: чим більше будуть розпорошені, тим більше можливостей для маніпулювання», — наголосив Ключковський.

Зібрання вийшло менш представницьким, аніж очікувалося. Кілька запрошених партій негативно поставилися до ініціативи «Нашої України». Вчорашня зустріч відбувалася перед журналістами, тож політики зважали на присутність камер і не могли обговорити «підкилимні» нюанси виборчого процесу. А дехто не хотів грати на камеру (або підігравати).

На заклик «Нашої України» відгукнулося сім політичних сил (плюс сама «НУ»). Троє з них делегували своїх керівників — Партія захисників Вітчизни (Юрій Кармазін), Республіканська християнська партія (Микола Поровський), Конгрес українських націоналістів (Степан Брацюнь). Заступниками голів були представлені ВО «Свобода», Українська партія, «Собор» та УСДП. «Батьківщина» та «Фронт змін» проігнорували захід. Також були запрошені, але не прийшли, «Громадянська позиція», «За Україну!», Європейська партія, Народний рух.

Представники різних політичних сил висловили свої побажання до проекту виборчого закону. А дехто ще й кілька разів наголосив: демократи мусять узгодити кандидатів у мажоритарних округах. Утім про це краще говорити таки за зачиненими дверима...

Учасники зустрічі домовились продовжити консультації. Зокрема, голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко запропонував сформувати міжпартійний комітет захисту чесних виборів. Ця структура має напрацьовувати спільні пропозиції до виборчого законодавства, а також займатися спостерігачами, комісіями та іншими нюансами виборчого процесу. Наступну зустріч Наливайченко запропонував провести 12 вересня. Хоча не виключено, що опозиціонери зберуться й раніше, щоб іще перед відкриттям нової сесії Верховної Ради внести спільні пропозиції до виборчої реформи.

Валентин Наливайченко висловив сподівання, що «ініціатива 12 липня» згуртує політиків демократичного табору. «Тим, хто не взяв участь із різних причин у сьогоднішньому засіданні, ми хочемо сказати: ця ініціатива відкрита для всіх. Ми пропонуємо діяти і пропонуємо конкретну тему (чесні вибори)», — зазначив Наливайченко. За його словами, учорашня зустріч — не монополія «Нашої України», а «політичний майданчик для переговорів про забезпечення чесних виборів». Голова політради «НУ» вважає, що опозиціонери мають шанси не допустити ухвалення одіозного проекту від Олександра Лавриновича і Ко. «У парламенті є всі можливості вибороти демократичний проект. Ключове питання, щоб і БЮТ, і «НУНС» зійшлися на цій платформі. Тоді перспективи є», — зауважив Валентин Наливайченко.