ПАРАД КАТАСТРОФ

12.07.2011

Кіпр: вибух на військовій базі

Щонайменше 17 осіб (11 військових та шестеро пожежників) загинуло, десятки отримали поранення внаслідок потужного вибуху, який прогримів учора на базі ВМС Кіпру «Євангелос Флоракіс», що поблизу села Зігі між містами Лімасол та Ларнака. На момент вибуху на базі перебувало близько 200 військовослужбовців. Вибухом виведено з ладу найбільшу на острові електростанцію поблизу міста Васілікос та завдано пошкоджень будинкам у радіусі п’ять кілометрів від бази.

Як повідомив командувач Національною гвардією Кіпру, генерал–лейтенант Петрос Цалікідіс, у повітря злетіли 98 контейнерів із боєприпасами, порохом та зброєю, ще три роки тому конфісковані з судна, яке незаконно перевозило їх з Ірану до Сирії. Вчора місце трагедії відвідав президент Кіпру Дімітріс Хрістофіас, а уряд зібрався на надзвичайне засідання для обговорення питань ліквідації наслідків вибуху.

Бангладеш: розбився шкільний автобус

Учора в Бангладеш потрапила в ДТП відкрита вантажівка, в якій близько 80 учнів початкових класів їхали з портового міста Чіттагонг, де брали участь у футбольному матчі. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, загинуло щонайменше 60 дітей. За попередніми даними, водій не впорався з керуванням і вантажівка вилетіла в кювет.

Індія: подвійна трагедія на залізниці

Позавчора впродовж двох годин в Індії сталося одразу дві великі залізничні катастрофи. Щонайменше 67 осіб загинули та близько 250 отримали поранення внаслідок аварійного гальмування пасажирського потяга «Калка мейл», який прямував із міста Хаура (штат Західна Бенгалія) в столицю Делі. Машиніст був змушений задіяти аварійне гальмування на швидкості понад 100 км/год, оскільки на колії перебувала велика череда корів. У результаті з колії злетіли локомотив і 12 вагонів, які при цьому так деформувалися, що поранених і тіла загиблих доводилося випилювати. Серед пасажирів було троє громадян Швеції, один із яких загинув, а двоє отримали поранення.

Увечері того самого дня у східному індійському штаті Ассам зійшли з рейок чотири вагони пасажирського поїзда. Аварія сталася внаслідок вибуху закладеної на колії бомби — відповідальність за теракт взяли на себе екстремісти, які борються за незалежність цього штату. Загиблих немає, травмовано понад 100 пасажирів.

Авіакатастрофа в Конго

Минулої п’ятниці у Демократичній Республіці Конго при заході на посадку за несприятливих погодних умов в аеропорту міста Кісангані розбився літак «Боїнг 727». За уточненими даними, які наводить агенція «Ассошіейтед пресс», зі 118 осіб, що були на борту (112 пасажирів і шестеро членів екіпажу) загинуло 74 людини, решту госпіталізовано до місцевих лікарень із травмами різної тяжкості. «Боїнг» належав авіакомпанії Hewa Bora, яка входить до укладеного Євросоюзом «чорного списку» компаній, яким заборонено здійснювати польоти з міркувань безпеки.

Росія: жорстка посадка Ан–24

Учора через пожежу в лівому двигуні літак Ан–24, що здійснював рейс із Томська до Сургута (РФ), був змушений здійснити аварійну посадку на річці Об. Із 36 осіб на борту щонайменше п’ятеро загинули, решта отримали поранення. Президент Росії Дмитро Медведєв запропонував надалі заборонити польоти Ан–24 (раніше він виступив з ініціативою припинення експлуатації літаків Ту–134).

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>