За об’єктивом — Путін

12.07.2011

Особистого фотографа президента Грузії Михаїла Саакашвілі арештували за звинуваченням у шпигунстві на Росію. Разом з Іраклієм Геденідзе співробітники контррозвідки Грузії в ніч на 7 липня затримали його дружину Натію, колег Зураба Курцикідзе, Гіоргія Абдаладзе та Шаха Айвазова — фотокореспондента агенції «Ассошіейтед пресс». Його згодом відпустили, уточнивши, що допитували винятково як свідка. Попри сподівання журналістів, які провели під МВС акцію солідарності із затриманими колегами (вишикувалися під знаменитою прозорою будівлею в ланцюг, зав’язавши очі чорними стрічками), Тбіліський суд залишив заарештованих під вартою, відхиливши прохання про звільнення під заставу. Відпустили тільки Натію Геденідзе — під заставу в 10 тисяч ларі (близько 6 тисяч доларів).

Суд над фотографами почнеться 1 вересня і проходитиме в закритому режимі. Грифом «Секретно» відзначено й усі матеріали справи, що лише додає розгубленості колегам заарештованих як у Грузії, так і за кордоном. В МВС категорично відкидають закиди в утисках свободи слова, наголошуючи: арешт фотокорів не пов’язаний із їхньою професійною діяльністю.

Усі затримані входили в президентський пул і, як запевняють у департаменті контррозвідки міністерства внутрішніх справ, надавали секретну інформацію російським спецслужбам. «Представник Європейської прес–фотоагенції в Грузії Зураб Курцикідзе підтримував зв’язок зі співробітниками ГРУ Росії, яким через нього передавали таємні відомості й Геденідзе та Абдаладзе», — сказано в заяві МВС із цього приводу. Під час обшуку в особистих речах та комп’ютерах двох останніх було виявлено «фотографії схематичного креслення адміністративної будівлі резиденції президента Грузії, а також інформацію про маршрут його пересування, деталі зустрічей та візитів, інші таємні дані».

Президентський фотограф Іраклій Геденідзе зізнався в тому, що й справді передавав засекречену інформацію. МВС поширило відеозапис його показів, на якому фотограф розповідає, що, влаштувавшись на роботу в адміністрацію президента, почав на прохання Зураба Курцикідзе за винагороду «зливати» йому певні матеріали. Згодом, запідозривши, куди саме той передає надану інформацію, Геденідзе спробував відмовитися від співпраці, проте Курцикідзе нагадав, що на його ім’я відкрито рахунок для перерахування «гонорарів», тож Іраклій уже «зав’язаний» у цю справу.

Сам Курцикідзе своєї провини не визнає, а Гія Абдаладзе, за словами його адвоката, навіть оголосив голодування. Жодної інформації про деталі цієї справи адвокати оприлюднювати не мають права, тому журналістська спільнота Грузії вимагає від влади зняти гриф секретності, аби громадськість дізналася правду.

 

ПРЯМА МОВА

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі
(в інтерв’ю радіо «Ехо Москви»):

— Я думаю, ні в кого немає сумніву, що ми — перша ціль для величезної країни, якою управляють гебісти. Я багато разів бачив і чув, як Путін (від нього особисто) сам планує розвідувальні операції, наскільки він детально знає прізвища оперів. Скажімо, пам’ятаю, як він зателефонував мені в Батумі і назвав точні місця, вулиці, перехрестя й так далі та конкретно прізвища офіцерів, які там пересувалися. Він отримує величезну насолоду від того, як це планує.

Про те, що затримають мого фотографа, я дізнався буквально за півгодини до його арешту. На той час справа була вже готова, і це показово. Справу можуть готувати на мого фотографа, на моїх родичів — багато хто з них потрапив під слідство і мав проблеми. Я це повністю вітаю. Всі знають мої настрої: у мене немає жодних обмежень. Якщо цим займатиметься мій син — хай займуться моїм сином. Це не параноя, це просто верховенство закону і рівність усіх перед законом.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>