Лакмус 2012–го

12.07.2011

Чи здатна українська опозиція об’єднатися? Відповідь на це питання частково знатимемо сьогодні. Представники частини антиурядових сил зберуться, щоб обговорити шляхи захисту вільного волевиявлення громадян України на виборах–2012.

Ініціатором публічних перемовин в агентстві «Укрінформ» виступила партія «Наша Україна». «Відзначаємо виняткову важливість такої зустрічі для переходу від декларацій до конкретних справ у питаннях, що становлять незаперечну понадпартійну важливість і стосуються захисту виборчих прав усіх громадян України, а також політичної перспективи розвитку нашої держави», — йдеться в заяві «НУ», ухваленій на засіданні ради партії.

Зустріч призначена не для дискусій щодо єднання демократичного табору, а наразі для захисту виборів. Хоча серед пунктів порядку денного, анонсованих «НУ», є «можливе узгодження принципів участі патріотичних сил у виборчій кампанії 2012 року».

Відомо, що від участі в заході заздалегідь відмовилося кілька партій. Зокрема, лідер «За Україну» В’ячеслав Кириленко розкритикував ідею зустрічі, бо важливі питання, на його думку, треба обговорювати за столом переговорів, а не на публічних заходах. Натомість голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко коментує: «Ми будемо діяти відкрито з першої секунди».

Окрім того, на засіданні політради «НУ» минулої п’ятниці було прийнято рішення про те, що члени партії, які в 2005—2010 роках обіймали керівні посади в органах виконавчої влади, не мають іти на вибори за партійним списком. «Вони повинні пройти через «мажоритарку», — прокоментував принципи формування списку голова виконкому «НУ» Сергій Бондарчук.