Фантастичні збори

12.07.2011

Навесні 2013 року в Києві пройде Єврокон (Європейський конгрес наукової фантастики). Такі форуми щорічно, починаючи з 1972–го, проводить Європейське товариство наукової фантастики (ESFS) у різних країнах. Рішення про Київ як столицю Єврокону–2013 ухвалили у червні в Стокгольмі на цьогорічному конгресі. В Україні Єврокон вітатимуть уже вдруге (вперше — 2006 року).

Як повідомив «УМ» делегат від України на стокгольмському зібранні фантастів Борис Сидюк, представник Всеукраїнського об’єднання любителів фантастики, головною темою дискусій було питання про майбутнє друкованої книги: чи зможе вона вижити, чи все–таки її замінить електронна альтернатива. Почесними гостями цьогорічного Єврокону були американська письменниця Елізабет Бір, Єн МакДональд, Джон–Генрі Холмберг та інші відомі в світі фантастики особистості. Загалом Єврокон — це можливість подискутувати про улюблені книги, зустрітися в офіційній і неформальній обстановці з письменниками з різних країн світу. «Було б чудово, аби на київський конгрес запросили когось із неординарних письменників–фантастів, Я, приміром, хотів би зустрітися з Джорджем Мартіном, відомим за циклом книг «Пісня Льоду та Вогню», чи Нілом Германом, автором книг «Американські боги», «Зоряний пил» (за останньою було знято фільм), — мрiє Борис Сидюк. — Однією з родзинок Єврокону звично є костюмований бал. На превеликий жаль, у Стокгольмі балу не було, але я сподіваюся, що в 2013–му ми проведемо».

У виставковій компанії «Медвін», яка разом iз Всеукраїнським об’єднанням любителів фантастики виступить організатором Єврокону в Києві, повідомили «УМ», що планується прийняти близько 250 письменників, фанатів та гостей iз Європи, а також зібрати літераторів–фантастів з усієї країни. Міністерство культури і туризму заявило про підтримку проекту, але в чому вона полягатиме — невідомо, кажуть у компанії «Медвін». Організатори планують об’єднати на українському Євроконі офіційну і розважальну програми, залучити молодих артистів і навіть повторити досвід 2006 року — зробити екскурсію в Чорнобиль. Принаймні таку «туристично–розважальну» ідею висунув голова Всеукраїнського об’єднання любителів фантастики Іраклій Вахтангішвілі. «Ми маємо зробити все за найвищим розрядом, — каже пан Вахтангішвілі, — адже раніше, ніж через 10 років, ми тепер не отримаємо можливість провести цей захід в Україні».

Надія МОРОЗ–ОЛЬШАНСЬКА