«Вальпургієва» ніч перед відпусткою

08.07.2011
«Вальпургієва» ніч перед відпусткою

Аби захистити парламентаріїв від народного гніву, влада виставила перед ВР посилений заслін «беркутів». (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Учорашній день у парламенті видався гарячим: перед виходом у тривалу літню відпустку депутати ухвалювали урядовий законопроект пенсійної реформи. І хоча особливих сумнівів щодо провладного «одобрямсу» ні в кого не виникало, засидітися парламентарії збиралися аж до глупої ночі. Зокрема, нардеп від БЮТ Андрій Павловський припустив, що розгляд законопроекту в другому читанні може затягнутися до 5–ї ранку. Адже до документа було подано понад тисячу поправок. Але всі вони вже не вплинуть на загальну концепцію пенсійної реформи, переконаний член Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці Володимир В’язівський. Головне — що закон передбачає зменшення виплат пенсіонерам.

«Яким шляхом пішов нинішній уряд? Зменшити видатки Пенсійного фонду за рахунок простих українців. Мовляв, ви всі отримаєте менше, але тепер коштів Пенсійного фонду вистачить для того, щоб виплатити пенсії тим, хто на них претендує. Цей законопроект не вирішує основного питання: як зробити так, щоб у Пенсійний фонд більше надходило відрахувань, щоб у цьому були зацікавлені українці. Таке питання ідеологами пенсійної реформи навіть не ставилося», — каже «нашоукраїнець» В’язівський.

Голова Комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич узагалі вважає: якщо пенсійна реформа буде прийнята у нинішньому вигляді, то в Україні залишаться лише «спецпенсії» та пенсійна «мінімалка».

В уряді запевняють, що «VIP–пенсії» у ході пенсійної реформи таки будуть обмежені (пропонується встановити максимальний розмір пенсії на рівні 10 прожиткових мінімумів; за нинішніми нормами це максимум 7640 грн.). Але експерти прогнозують: Верховна Рада цю норму підтримає (про людське око), а не пройде і півроку, як вона буде скасована Конституційним Судом, бо порушує права чиновників. І вийде, що всі нововведення, які погіршують життя простих людей, вступлять у дію, а норма для чиновників виявиться неконституційною.

Насправді для депутатів учорашнє голосування за непопулярне в народі рішення було вкрай незручним — адже насуваються вибори.

Володимир В’язівський поділився з «УМ» власними враженнями щодо парламентської атмосфери: «Комуністи заявили, що реформу не підтримають. Дуже великі тертя відбуваються у Блоці Литвина. Депутати розуміють, що їм потрібно буде йти балотуватися на мажоритарні округи, і там їх обов’язково спитають (та ще й конкуренти підкажуть!), як вони голосували за пенсійну реформу. Так само чимало невдоволених є і в Партії регіонів. Але влада цю реформу протягне «через коліно» — вона має на підлеглих достатньо важелів впливу».

Щодо «Регіонів», то експерти висловлюють і таку думку: для уряду Януковича–Азарова зараз найважливіше «підчистити» витрати держбюджету, і непопулярні реформи краще провести за рік до виборів у парламент — аби рейтинг партії досяг мінімуму саме тепер, а не в розпал виборчої кампанії. Надалі ж, мовляв, електорат може й призабути капості «регіоналів», і партія влади почне нарощувати популярність через інші політтехнологічні прийоми.

 

АНТУРАЖ

«За», «проти» і «спецназ»

Учора, доки депутати лише підходили до розгляду пенсійної реформи (а почали її розглядати на вечірньому засіданні), під стінами парламенту на повну кипів народний гнів. Висловити невдоволення «пенсійною революцією» з’їхалося понад п’ять тисяч протестувальників: представники незалежних профспілок, профспілки металургів, машиністів, Академії наук України. До них приєдналася колона прихильників ВО «Батьківщина».

Від можливих ексцесів — як уже заведено при режимі Януковича — Верховну Раду охороняв потужний кордон озброєних спецзагонів міліції.

Тим часом партія Сергія Тігіпка (ідеолога Реформи) «Сильна Україна» з самого ранку зібрала під Радою кілька тисяч своїх прихильників із партійними прапорами — на підтримку пенсійної реформи.

На брифінгу в парламенті БЮТівець Андрій Павловський розповів, що підходив до цих людей, і вони йому повідомили: за стояння з партійним прапором кожному учаснику дають по 100 гривень.

 

ДО ВАШОГО ВІДОМА

Що принесе українцям пенсійна реформа?

Найперше — пенсійна реформа передбачає збільшення пенсійного віку для жінок.

За задумом реформаторів, українки самі зможуть обирати вік виходу на пенсію (упродовж трьох років перехідного періоду), а тим, хто працюватиме далі, — нараховуватимуть доплату.

«Насправді це не вільний вибір, а примус жінки виходити на пенсію пізніше, — коментує перший заступник міністра праці та соціальної політики у 2005—2010 роках Павло Розенко. — Бо якщо жінка вийде у 55 років, то буде отримувати меншу пенсію, ніж заслужила, — на 0,5% за кожен недопрацьований місяць. Тобто матиме своєрідне покарання за те, що не захотіла працювати довше».

По–друге, пенсійна реформа передбачає підвищення страхового стажу на 10 років (а це значить, що доплата за понаднормовий стаж скорочується).

У середньому втрати пенсіонерів від цього нововведення становитимуть 10% від прожиткового мінімуму щомісяця. Зараз ця сума становить близько 80 гривень, і вона зростатиме.

Ще одна норма стосується формули розрахунку пенсій.

Тепер братимуть для обрахунку середню зарплату в державі не за останній рік, а за три роки. Таким чином база розрахунку кожної пенсії зменшиться принаймні на 250 грн.

Не надто будуть втішені пенсійною реформою військові, міліціонери, працівники прокуратури — тепер, аби отримати свою «спецпенсію», їм доведеться пропрацювати на п’ять років довше.