«Офшорний» гість

06.07.2011

Уперше з часів здобуття незалежності в Україну з офіційним візитом приїхав президент Кіпру — країни, яка стала офшорною «годівницею» більшості наших олігархів. Недарма під час спільної прес–конференції глава Української держави Віктор Янукович відзначив як безперечний здобуток двосторонньої співпраці взаємні інвестиції: «Сьогодні в Україну Кіпр інвестував близько 11 мільярдів доларів, і за участю цього капіталу в нашій державі створено більше 3 тисяч підприємств. У свою чергу Україна інвестувала в Республіку Кіпр близько 6,5 мільярда доларів». І хай усім обізнаним людям зрозуміло, що йдеться насправді про інвестиції українських же компаній, зареєстрованих на Кіпрі для укривання податків від рідної податкової, — номінально за обсягом вкладань невелика острівна держава перегнала США, Німеччину, Японію, Росію... Словом, дружити з Кіпром нам однозначно варто.

Під час візиту до Києва кіпрський президент Дімітріс Хрістофіас запевнив, що його держава готова підписати з Україною нову угоду про уникнення подвійного оподаткування. Попередній договір був підписаний ще в часи СРСР, тому, з огляду на нові ринкові умови, безперечно, потребує оновлення. До прозорості у фінансових відносинах із державами пострадянського простору Кіпр спонукає і Євросоюз, адже формально ця держава не є офшором ще з 2004 року. Де–факто ж ситуація зовсім інакша: кіпрське законодавство дозволяє українським компаніям виводити на Кіпр гроші і платити там податки за значно нижчими ставками, ніж в Україні. І хоч би що з цього приводу думала українська влада (для якої вигідно отримувати податки всередині держави), олігархи напевне лобіюватимуть продовження чинної угоди про уникнення подвійного оподаткування. До речі, серед компаній, які переводять найбільше коштів на Кіпр, експерти називають і СКМ Ріната Ахметова.

Для довідки: Верховна Рада вже кілька разів зривала голосування щодо розірвання угоди про уникнення подвійного оподаткування з Республікою Кіпр.