До друку — і в світ

05.07.2011
До друку — і в світ

Завтрашня газета вже сьогодні — найперше в руках друкарів.

Створення газети — складний процес і творчо, і технічно. Над «Україною молодою» щодня трудяться не тільки наші журналісти, а й коректори, верстальники, випускові редактори. І коли нарешті результати їхньої праці готові, до справи беруться фахівці газетного цеху Державного видавництва «Преса України», де друкується «УМ». Ми вирішили показати своїм читачам, як же відбувається народження «України молодої».

 

330 кроків до друку

Мозковий центр «УМ» — звісно, редакція (розташована вона, нагадаємо, у видавництві «Преса України»). Тут пишуться статті, вичитуються і вер­стаються шпальти. Тут вивірені й вичитані майбутні сторінки виводяться на спеціальні плівки — ці «зародкові» шпальти щовечора відносить у газетний цех наш завідувач виробництвом редакції Микола Ярмоленко. Саме з них друкуватимуть паперову газету. «330 кроків від редакції — і ви в цеху», — анонсує Микола Миколайович, проводячи нас у видавництво.

Перший пункт призначення — монтажне відділення. Тут дівчата–майстри (ось вони, наші перші читачі!) клеять принесені газетні плівки на спеціальний астролон. Пані Галина працює у видавництві понад 20 років, тож пам’ятає «юність» нашої газети. «Читаємо «Україну молоду» постійно, — каже жінка, не відриваючись від роботи. — Багато що за ці роки було цікавого й пізнавального: і розповіді про різні країни запам’яталися, й історичні та політичні публікації». Але не були б то жінки: цікавить присутніх майстринь чи не найбільше тема кулінарії. Зізнаються: навіть залишають собі «смачні» сторінки.

Копіювальник Анжела (а після монтажу нашу майбутню газету передають у копіювальний цех, де з плівок «УМ» «перекочовує» на спеціальні металеві пластини–форми) теж полюбляє кулінарні сторінки в «Україні молодій»: «Щотижня намагаюся втілити щось у життя». Ще пані Анжелу цікавлять кросворди й освітня тематика: «Маю ж 17–річного сина — актуально для нас». «А мені політика в «УМ» цікава, — додає колега Анжели пан Василь, схилившись над пластиною із завтрашнім номером нашої газети, — анекдоти у вас хороші. А ще спорт ваш люблю. І взагалі, дуже цікава газета. Чи не єдина, яку можна почитати, з тих, що тут друкуємо».

Вологе «УМівське» слово

Поки ми нариваємося на компліменти, «УМ» в «металі» несуть на проявку, а потім — до рук друкаря з багаторічним стажем Ігоря Васильовича. Він ставить форму в друкарську машину і запускає пробний друк. Шум стоїть при цьому неймовірний — справжнє виробництво!

Швидкість друкарської машини — 30 тисяч примірників за годину. Вже через 15 хвилин після запуску друкар тримає в руках примірник завтрашньої газети. Перші номери виходять із надто насиченими фарбами й... вологими сторінками (Микола Микола­йович пояснює, що це така технологічна властивість друку: у тих місцях майбутніх сторінок, де тексту чи зображень немає, форма зволожується). Але газета швидко висихає. Хоча характерний запах фарби тримається досить довго. Ці перші газети ніколи не потраплять до читачів — це макулатурні примірники. «Ще регулюється фарба, поля нерівні можуть бути. Ми маємо все відрегулювати», — роз’яснює Ігор Васильович.

Коли ж огріхи усунені, представник редакції має завізувати відсутність претензій на одному з газетних примірників. Використовується щораз для цього дуже поетична фраза: «До друку — і в світ». Цей примірник «з автографом» зберігатимуть в архіві видавництва кількадесят років!

Узагалі механізм випуску газет вражає масштабами: з першого поверху видавництва на другий, де встановлені друкарські машини, подається з рулонів газетний папір. Тут же транспортером готові газети рухаються на третій поверх, поділені вони на партії — по 25, 50 газет (одна така порція називається «спинкою»). Їх уже чекають у пакувальному цеху. До речі, для упаковування комплекту газет використовують ті ж таки пускові примірники «УМ». Далі, після упакування, газети рухаються у цех розповсюдження — це вже вотчина «Укрпошти» — і складаються у поштові машини. За ніч «УМ» розвезуть по всій Україні вам, нашим шанувальникам. Отож читайте і насолоджуйтеся!

  • Маю «УМ» за доброго друга

    Передплачую газету «Україна молода» ось уже 20 рокiв. У нiй доволi гарно висвiтлюють сторони нашого життя. Навiть не дуже освiченiй людинi зрозумiло, що газета працює винятково на українських засадах. І є попит на неї. Серед передплатникiв газети є й кiлька моїх землякiв, що мешкають у Диканському районi. Так вийшло, що статки людей зараз обмеженi, на облiку майже кожна копiйка. Та все одно, бажаючи знати реальний стан речей в Українi, люди не вагаються витрачати кошти, щоб отримувати примiрники цiєї народної газети. Завдяки об’єктивному поданню iнформацiї «Україна молода» завоювала довiру й авторитет серед широкого кола читачiв. >>

  • Незалежна газета — ровесниця незалежностi держави

    Вiтаю вас, друзi! Сама назва газети символiчна, газета — молода, молодi журналiсти i читачi, незалежно вiд вiку, теж молодi душею. Я вiрю в Україну, вона, як Фенiкс iз попелу, вiдродиться, як це було завжди, бо Україна завжди вiдроджувалася пiсля всiх негараздiв. >>

  • Є «Україна молода» — буде незалежна Україна!

    Пише вам учителька–пенсiонерка. Менi 61 рiк. «Україну молоду» передплачую з 1992 року.

    Усi цi 19 рокiв я, мiй чоловiк, старша дочка з нетерпiнням чекаємо кожного номера. Бо знаємо, що, прочитавши «Україну молоду», ми будемо обiзнанi й озброєнi. Тому що газета всi цi роки формує наш свiтогляд, полiтичнi переконання, iнтелект. >>

  • «Ви вiдкопуєте замуленi джерела правди»

    Шановному колективу журналiстiв газети «Україна молода» — моє вiтання!

    Менi 74 роки. Колись, рокiв 15 тому, хтось iз журналiстiв вашого видання подарував менi газету у Вишневому. Спочатку мене вiдштовхував вiд неї дрiбний шрифт, важко читати. Спочатку я читав її вибiрково, а зараз уже щоденно. Це серйозна розумна українська газета. Газета для тих, хто любить Україну, вiрить в Україну i працює на її незалежнiсть i майбутнє. Усi статтi газети глибоко продуманi, але залишила глибокий слiд стаття «Листи ветерана Герасимова» вiд 22 червня 2006 року, особливо документ — наказ вiд 22 червня 1944 року №007/42. О, Боже, ночами не спав. Менi було важко, бо я з тих «дiтей вiйни», пам’ять яких була приспана тисячами прочитаних книжок про вiйну 1941—1945 рокiв, а потiм мемуарною лiтературою тощо. Статтi «Мiфи сучасної України» вiд 17 липня 2010 р. Василя Чумака, «Україна нiби ставить перед нами, росiянами, дзеркало» Олексiя Широпаєва вiд 7 квiтня 2011 року, «Радiостанцiя УПА «Афродiта» i «Ви чуєте голос України». К. Ющенко, факти визвольної дiяльностi ОУН–УПА, Шухевича, Бандери, Коновальця, Винниченка та iнших синiв України. Цiкавi сторiнки — «Полiтика», «Історiя i свiт», «Я вам пишу», «Здоров’я», «Минуле i думи». Я полюбив газету «Україна молода», вона дає вiдповiдь на багато запитань. >>

  • Так тримати!

    Не вiд чийогось iменi i не за чиїмсь дорученням, а вiд себе особисто, як вiльний журналiст i старший колега, зi щирим серцем вiтаю «УМцiв» з ювiлеєм. За змiстом i стилем вiдчутно, що робите газету з любов’ю до неї i повагою до читача. І зумiли створити оригiнальне, з виразним i гарним обличчям видання — якби навiть не вказували своїх «позивних», ви впiзнаванi на кожнiй сторiнцi. А багатством тематики та iнформацiйною насиченiстю приваблюєте читачiв рiзного вiку. >>