Через піввіку після Грейс

05.07.2011
Через піввіку після Грейс

Перший поцілунок князя Альбера ІІ і княгині Шарлен після вінчання. (Фото Рейтер.)

55 років князівство Монако не бачило весілля такого рівня. Минулої суботи чинний правитель цієї карликової, але дуже шанованої в Європі держави, князь Альбер ІІ, повів під вінець 33–річну екс–чемпіонку ПАР із плавання Шарлен Уїттсток. Подивитися на урочистості вийшло ледве не все населення 30–тисячного князівства. Старші монегаски мимоволі порівнювали видовище з весіллям батьків Альбера — попереднього правителя князя Реньє ІІІ та голлівудської кінозірки Грейс Келлі — 19 квітня 1956 року. Очевидно, постійне порівняння з покійною княгинею Грейс, яка стала для Монако добрим янголом і загальною улюбленицею, чекає й на Шарлен. Чи вдасться їй полонити серця підданих — покаже час.

Вінчання нинішнього правителя Монако, який до 53 років залишався упертим холостяком і прославився як палкий любитель жінок (тільки офіційно визнаних позашлюбних дітей у нього двоє), відбувалося в князівському палаці. Попри його чималі розміри, всередині змогла розміститися лише частина з восьми тисяч запрошених, тому решті довелося чекати завершення церемонії на подвір’ї. Серед гостей, як і планувалося, було безліч знаменитостей зі світу політики, шоу–бізнесу та спорту, а також представники понад 40 монарших родин світу та кілька глав держав. Президент Франції Ніколя Саркозі, всупереч очікуванням, був без дружини — за чутками, вагітна Карла Бруні не змогла приїхати через погане самопочуття. Від України на урочистості був запрошений Сергій Бубка — він уже давно співпрацює з Альбером ІІ у Міжнародному олімпійському комітеті. Князь Монако недарма знайшов собі спортивну дружину, адже з юності захоплюється спортом і навіть п’ять разів брав участь у зимових Олімпійських іграх у складі національної збірної з бобслею.

Попри плітки про те, що Шарлен була зовсім не рада майбутній ролі дружини найбільшого ловеласа Європи й незадовго до весілля навіть нібито намагалася втекти додому в ПАР, виглядала вона щасливою. І на очах у понад 50 мільйонів телеглядачів, які стежили за церемонією у прямому ефірі, розпливлася у щасливій усмішці, коли Альбер ІІ, відступивши від протоколу, по завершенні вінчання поцілував її просто перед вівтарем.

Одразу після святкової вечері та балу в оперному театрі Монте–Карло молодята вирушили у весільну подорож. Медовий місяць вони проведуть на батьківщині Шарлен у Південно–Африканській Республіці.

 

ПРИКИД

Приталену весільну сукню для стрункої красуні–нареченої пошив кутюр’є Джорджіо Армані. Плаття було прикрашено 30 тисячами стразів, 40 тисячами кристалів Сваровськи та 20 тисячами перлин. У скромній зачісці Шарлен сяяла розкішна діамантова прикраса, на голову була накинута легка прозора фата 20 метрів завдовжки. Молодий був у білому кітелі.

На церемонію цивільного розпису, яка відбулася напередодні, тепер уже колишня міс Уїттсток прийшла у скромному бірюзовому костюмі зі спідницею до кісточок, а його світлість Альбер ІІ — у чорному костюмі з білою краваткою.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>