Наші Плиски у Європі

01.07.2011

Майже рік у селі Плиски Борзнянського району Чернігівської області чекали на подію, яка точно ввійде в його історію. Наприкінці минулого літа на території сіверян — переможців чемпіонату України серед аматорських команд — змагалися учасники однієї з підгруп кваліфікаційного етапу Кубка регіонів УЄФА: турніру, що є своєрідним аналогом Ліги чемпіонів для футболістів без статусу професіоналів. Тоді плисківська «Єдність» (не плутати з однойменним професійним клубом, що виступає в другій лізі чемпіонату України) стала переможцем і отримала право зіграти у фінальній частині Кубка регіонів УЄФА. І ось днями фінал відбувся у португальському місті Брага.

Якщо кваліфікаційний етап «Єдність» пройшла переконливо, забивши трьом опонентам загалом п’ятнадцять м’ячів і не пропустивши жодного, то у фінальній частині підопічні Сергія Бакуна мали значно серйозніших опонентів. На вирішальному етапі вісім клубів поділилися на два квартети, і після групового раунду два переможці виходили одразу до фіналу. Для представників Борзнянщини суперниками стали місцева «Брага», чеський «Злін» та німецький «Вюртемберг».

Спершу Плиски програли 0:2 аматорам із півдня Німеччини — 0:2. Невдалими були для «Єдності» і два наступні поєдинки, проти «Браги» та «Зліна». Обидві зустрічі пройшли за схожим сценарієм: спочатку український півзахисник Олександр Бабор відкривав рахунок, після чого суперники переломлювали гру і дотискували нашу команду з рахунком 2:1.

Відтак «Єдність» закінчила груповий раунд на останньому місці, а до фіналу вийшли господарі. «У Португалії нам дуже сподобалось, адже погода тут чудова, та й море просто прекрасне», — розповів тренер Сергій Бакун. Справді, були чинники, які компенсували українцям незадоволення спортивними результатами поїздками.

В іншій групі, де змагалися російський «Південний федеральний округ», турецька «Анкара», сербський «Белград» та ірландський «Ленстер/Манстер», перемогу святкували останні. Фінальний поєдинок на стадіоні клубу «Жиль Вісенте» — донедавна представника вищого португальського дивізіону — приніс успіх «Бразі» (2:1). Третє місце посів «Злін».