НОВИНИ ПЛЮС

30.06.2011

Москва вимкнула Білорусі рубильник

Із 29 червня Росія повністю припинила постачання електроенергії до Білорусі. Як повідомив на прес–конференції віце–прем’єр РФ Ігор Сечін, жодного політичного підґрунтя в цьому немає — йдеться про взаєморозрахунки енергетичних компаній. Станом на початок червня «Бєл­енерго» заборгувало російському ВАТ «Інтер РАО ЄЕС» понад 1,5 мільярда російських рублів. Через це 9 червня російська компанія вже обмежувала постачання електроенергії Білорусі, але зрештою було домовлено, що «Бєл­енерго» віддаватиме борг частинами. Перший транш у розмірі 600 мільйонів рублів (борг за березень) надійшов 15 червня — на той час «Інтер РАО ЄЕС» повністю відновив електропостачання. Проте після того як 27 червня минув крайній термін погашення чергової частини боргу, а транш від білоруської сторони так і не надійшов, Росія повністю «вимкнула рубильник». Борг виник через те, що в Білорусі вже кілька місяців неможливо купити валюту на біржі. При цьому представники «Бєленерго» заявляли, що у них вистачає білоруських рублів для розрахунку з росіянами, і проблема тільки в конвертації валюти.

Оскільки «Інтер РАО ЄЕС» забезпечує близько однієї п’ятої всього електропостачання Білорусі, пересічні споживачі дефіциту електроенергії не відчули — певні обмеження діють лише для підприємств та державних установ.

Росія запустила «Булаву»

28 червня атомний російський підводний човен «Юрій Долгорукий» здійснив в акваторії Білого моря успішний пуск міжконтинентальної балістичної ракети «Булава».

Як повідомив офіційний представник міноборони Росії полковник Ігор Конашенков, пуск за всіма параметрами пройшов успішно, «вперше в рамках програми державних льотно–конструкторських випробувань комплексу пуск ракети було здійснено з підводного положення зі штатного носія».

Уряд Путіна втрачає довіру

Рейтинг уряду Володимира Путіна в Росії сягнув історичного мінімуму. За даними опитування, проведеного «Левада–центром», кількість росіян, незадоволених чинним кабінетом міністрів, уперше перевищила 50 відсотків, хоча рейтинг самого прем’єра й лідера «Єдиної Росії» залишився на рівні 69 відсотків. У момент приходу Путіна на посаду прем’єра в травні 2008 року діяльність його уряду схвалювали 60% росіян. У червні цього року рейтинг уряду знизився до 46 відсотків.

Сміття вигнало космонавтів iз МКС

Екіпаж Міжнародної космічної станції був змушений евакуюватися з МКС на кораблі «Союз ТМА–21» та «Союз ТМА–02М» через уламок космічного сміття, який пролетів небезпечно близько до МКС. Як повідомляє «Інтерфакс», надзвичайна ситуація сталася позавчора: фрагмент сміття було виявлено на відстані 250 метрів від станції, тобто надто пізно для того, щоб виконати маневр уникнення. Після того як небезпека минула, космонавти повернулися на станцію.

Це вже не вперше космічне сміття стає причиною евакуації екіпажу або оголошення тривоги на МКС, адже через великі швидкості зіткнення навіть із невеликим фрагментом може стати фатальним для станції. А кількість космічного сміття на орбіті постійно зростає.

Помер лейтенант Коломбо

У своєму будинку в Беверлі Хіллз помер актор Пітер Фальк, відомий передусім за роллю лейтенанта Коломбо з однойменного серіалу 1968—2003 років. При цьому актор зіграв безліч ролей, його двічі номінували на «Оскара», п’ять разів на «Еммі» і один раз — на «Золотий глобус». У 83–річного Фалька залишилася 61–річна дружина Шера і дві дочки від попереднього шлюбу. Актор страждав на хворобу Альцгеймера.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>