Каблучки по валюті...

30.06.2011
Каблучки по валюті...

Крістін Лагард.

Уперше за понад 65 років існування Міжнародного валютного фонду цю наймогутнішу фінансову установу світу очолила жінка. Кандидатуру Крістін Лагард, яка досі очолювала міністерство фінансів Франції, підтримала більшість членів МВФ. Серед них і США, хоча новий директор–розпорядник неодноразово виступала за те, щоб відмовитися від долара як світової резервної валюти. Нову очільницю 24 учасники ради МВФ обрали не шляхом голосування, а «за загальною згодою».

Відповідно до неписаного правила, посаду директора–розпорядника Міжнародного валютного фонду завжди обіймає європеєць, а голови Світового банку — американець. При цьому з десяти попередніх керівників МВФ четверо були французами. На обрання Лагард не вплинув навіть той факт, що її попередник на цій посаді Домінік Стросс–Кан, який оскандалився у нью–йоркському готелі й тепер чекає суду за звинуваченням у спробі зґвалтування покоївки, теж був французом.

Президент Франції Ніколя Саркозі назвав призначення Крістін Лагард «перемогою Франції». Але більшість аналітиків вважає, що ця перемога — піррова, адже на посаду голови МВФ перша в його історії жінка прийшла в розпал найбільшої кризи в зоні євро. До речі, Лагард також стала першим директором–розпорядником Міжнародного валютного фонду, який не має економічної освіти — вона закінчила юридичний факультет.

Формально, перший п’ятирічний термін повноважень нової очільниці МВФ почнеться 5 липня. Але щойно дізнавшись про призначення, мадам Лагард уже вчора почала знайомитися зі справами, так раптово покинутими Стросс–Каном (який, до речі, до призначення також був міністром фінансів Франції). Першочерговим завданням пані директорки стане боротьба з кризою в єврозоні, яку спричинила економічна катастрофа в Греції.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Крістін Лагард народилася 1 січня 1956 р. у Парижі.

У молоді роки входила до збірної Франції з синхронного плавання.

Закінчила юридичний факультет в Університеті Західний Париж – Нантер–ля–Дефанс, отримала ступінь магістра в Інституті політичних досліджень в Екс–ан–Провансі.

Переважна частина її фахової кар’єри пройшла у США, де Лагард працювала в юридичній фірмі «Бейкер і Маккензі» (Чикаго).

2005 р. повернулася до Франції й очолила міністерство торгівлі. Згодом — міністерство сільського господарства та рибальства. З червня 2007 р. — міністр економіки та фінансів.

2007 р. американський часопис «Форбс» розмістив її на 12–й сходинці рейтингу найвпливовіших жінок світу.

Розлучена, має двох синів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>