Студенте! Хай буде для неї твій труд...

30.06.2011

Майже на рік університети Північної Кореї фактично спорожніють. Згідно з рішенням комуністичного керівництва КНДР, заняття у всіх вишах скасовано до квітня 2012–го — замість учитися, студенти увесь цей час працюватимуть на полях, фабриках та на будівництві. Як повідомляє японська інформагенція «Кіодо», десятимісячна перерва у навчанні не стосується лише тих спудеїв, що вже закінчують навчання і наступного року мають отримати диплом, а також закордонних студентів. Решта ж має працювати на користь «великого, чудового та сильного народу», яким корейці Півночі, судячи з пропагандистських гасел, мають стати вже наступного року.

Такий термін обрано не випадково: 2012–го виповнюється 100 років із дня народження засновника Корейської Народно–Демократичної Республіки Кім Ір Сена та 70 років із дня народження його сина, нинішнього керманича Північної Кореї Кім Чен Іра.

Справжніх причин відправки студентів на трудове перевиховання є кілька. По–перше, два роки тому корейський режим пообіцяв збудувати до двох згаданих ювілеїв 100 тисяч нових квартир, але станом на кінець минулого року було здано лише... 500. Щоправда, головною причиною провалу цього плану є брак не робочої сили, а будматеріалів, пального та електричної енергії.

«Режим занепокоєний революціями в арабських країнах, тому розпорошенням студентів по країні намагається уникнути можливих протестів у студентських містечках», — пояснює другу причину професор Токійського університету «Васеда» Тосіміцу Сігемура. На це вказує і те, що нещодавно Пхеньян придбав у Китаю спорядження для придушення масових народних виступів.

А повставати мешканцям КНДР є проти чого, і йдеться навіть не про тоталітарну систему та брак демократії: протестувати проти влади корейців може спонукати банальне бажання їсти. Цього року в Північній Кореї почався голод, який зарубіжні оглядачі вже назвали найбільшим з середини 1990–х років, коли в країні загинули голодною смертю кількасот тисяч осіб. За словами директора бюро гуманітарної допомоги швейцарського уряду у Пхеньяні Катаріни Зеллвегер, нещодавно влада КНДР урізала добовий пайок працюючого корейця до 150 грамів рису, хоча доросла людина потребує у кілька разів більше. Мешканці сіл намагаються підгодувати сім’ї, розшукуючи на полях та в лісах їстівні трави й корінці. Городянам гірше, оскільки допомоги чекати нізвідки. Голодними залишаються навіть солдати урядових військ. Країни Заходу з допомогою не поспішають, бо під час попереднього голоду комуністична влада не роздавала «гуманітарні» пайки тим, хто помирав з голоду, а перепродувала їх у мережі торгівлі.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ір скасував поїздку до Владивостока, де мають відбутися переговори делегацій КНДР і Росії. Очікувалося, що з Кім Чен Іром зустрінеться президент РФ Дмитро Медведєв, який учора вирушив на Далекий Схід для проведення наради з підготовки до саміту Азіатсько–тихоокеанського економічного співробітництва. На цій зустрічі північнокорейська делегація, зокрема, збиралася порушити питання про надання Пхеньяну економічної допомоги.

За даними південнокорейських ЗМІ, зустріч було зірвано через розбіжності сторін щодо тем переговорів. Водночас, японське інформагентство «Кіодо» повідомляє, що серед можливих причин скасування візиту Кім Чен Іра до Росії міг бути стан здоров’я північнокорейського лідера.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>