Газова камера

30.06.2011
Газова камера

Печерський районний суд Києва наблизився до «предметної» фази у найгучнішій справі року, фігурантом якої є колишній Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, — почалися слухання «по суті». Від минулої п’ятниці відбулося вже три засідання цього дивного судового процесу. Засідали навіть у суботу. Учора вранці суддя Родіон Кірєєв передав стороні Тимошенко копію обвинувального висновку і зобов’язав підсудну та її захисників ознайомитися з матеріалами до кінця тижня. Наступне засідання має відбутися в понеділок, 4 липня.

Юлія Тимошенко небезпідставно вважає, що суд поспішає із розглядом її справи. Вчора вона оголосила клопотання про тритижневий термін для ознайомлення — але суддя Кірєєв знову відмовив. Наразі жодне з численних клопотань Тимошенко та її адвоката, нардепа від БЮТ Сергія Власенка не було задоволене: ані прохання зняти підписку про невиїзд, ані пропозиція перенести суд у більше приміщення, ані клопотання про об’єднання трьох справ у одну (адже у кримінальних справах про розтрату «кіотських» грошей, про автомобілі «швидкої допомоги» та газові контракти 2009 року Тимошенко проходить за однією статтею — «перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки»).

При цьому, щоб відмовити лідерці БЮТ у суботу, молодий Кірєєв думав аж шість із половиною годин. Пішовши в нарадчу кімнату о пів на п’яту, служитель Феміди вийшов звідти аж об 11–й годині вечора — коли підсудна пішла собі у справах. Відтак у багатьох навіть незалежних спостерігачів посилилося враження: суддею точно керують зовні, а того дня про Печерський суд просто забули. Мабуть, не хотіли відволікати пана Януковича від зустрічі з прем’єром РФ Володимиром Путіним у Криму?..

Адвокат лідерки «Батьківщини» Сергій Власенко зазначив, що вчорашнє рішення суду іще й суперечить законодавству. Бо підсудна сторона має три дні на ознайомлення з матеріалами — тобто четвер, п’ятницю і, виходить, понеділок. «Останнім днем строку є понеділок як перший робочий день. Тобто суддя мав підстави призначати цю справу не раніше вівторка. Він дуже й дуже поспішає», — констатує Власенко.

Загалом, процес проти Тимошенко перетворився на справжнісіньке шоу. Перед першим засіданням по Києву роздавали листівки із закликом прийти на Хрещатик і на мирному мітингу під будинком суду «захистити країну від диктатури». Відтак біля входу у двір, де розташований Печерський райсуд, зібрався кількатисячний натовп небайдужих, БЮТівці влаштували сцену зі звукопідсилювачами та піснями «Юля–Юля, Україна». Напротивагу зібрався мітинг супротивників Тимошенко, значно менший. У перший день до судової зали, розрахованої на 40 осіб, набилося аж півтори сотні. Люди непритомніли через задуху і обливалися потом — аж підлога була мокра.

Суддя Кірєєв, який чомусь постійно закомплексовано дивиться не в зал, а на стіл і щось нотує, витратив не один десяток серветок, витираючи потоки поту. Він лише два роки тому став суддею — в райцентрі Березань на Київщині, а на Печерськ був переведений Януковичем тільки у квітні цього року, без жодного досвіду серйозних справ.

Судові засідання відвідує натовп із народних депутатів, журналістів, прихильників Тимошенко, а також її недругів. Дипломати, які стежать за перебігом процесу, шоковані українськими реаліями. Приміщення суду більше нагадує дискусійний клуб. У перші два дні ще до початку засідань місця в залі займали підозрілі молодики у чорних футболках із зображеннями Тимошенко, Путіна й Медведєва — натяком на «газові угоди». Але вже в суботу зранку їх вигнали втришия «юлефани» й депутати від БЮТ.

На вулицi у п’ятницю обiйшлося без сутичок, а от у суботу, коли мiлiцiя спробувала вiдтiснити манiфестантiв вiд пiдходiв до суду i перекрити сцену своїми автобусами, прихильники Тимошенко вчинили опiр. Депутат Київради Бригинець лiг пiд колеса автобуса — його винесли за руки й за ноги. А найбiльш екзальтованi пікетники розбили лобове скло. За фактом цих подiй порушено кримiнальну справу.

У залi ж суду прихильники Тимошенко шпетять не лише своїх опонентів (а особливо Інну Богословську, яку в перший день навіть облили водою), а й суддю Родіона Кірєєва. Носієві мантії доводиться терпіти образи. Один народний депутат називає його «ідіотом», люди порівнюють із «тупим і ще тупішим»... Суддя помітно, постійно сіпає правою бровою — ніяк не може встановити порядок. При цьому може оголосити «технічну перерву» — бо в залі нібито зникло світло. «Знову пішов радитися з Банковою?» — кепкує Тимошенко.

Саме вона задала тональність цьому процесові, висловлюючи відверту зневагу «не до суду, а до судилища». Тимошенко виставляє заангажованого представника Феміди на посміховисько — зокрема, принципово відмовляється вставати, коли суддя заходить, оголошує рішення тощо. «Ви не суд. Ви фарс. І вставати перед вами я не буду», — заявила вчора Тимошенко, як і в попередні два дні. Окрім того, на початку процесу лідерка БЮТ відмовилася називати судді своє прізвище та ім’я. «Моє прізвище таке саме, як у мільйонів людей, які не довіряють судам в Україні — корумпованим, залежним, неправосудним», — заявила пані Юлія. Коли вона почала 40–хвилинну промову, пояснюючи, чому слід закрити цю справу, за прочиненим вікном символічно вдарив грім, пішов дощ. Але аргументи Тимошенко, яка пояснювала ринкову кон’юнктуру газових угод із Росією 2009 року, зовсім не вплинули на представників прокуратури. Ті помітно дратуються, коли опозиціонерка обвинувачує Хорошковського й Фірташа. Зате публіка в залі підтримує полум’яні промови Юлії Володимирівни оплесками. До речі, на цьому суді Тимошенко чи не вперше на людях почала вдягати окуляри — мовляв, досі були лінзи, а від них «очі стають червоними, як у кролика». Іноді видно, що нервує не лише суддя, а й обвинувачена — зокрема, коли Леді Ю бгає і жбурляє подалі серветки...

Юлія Тимошенко акцентує на тому, що справу проти неї порушено безпідставно. Вона стверджує, що газові контракти принесли Україні не 194 мільйони доларів збитків, а навпаки, збільшили доходи «Укртрансгазу» на 125 млн. Прогнозує, що опоненти поспішатимуть із винесенням вироку: «Вони будуть робити ще швидше, поки всі люди та всі політики у світі у відпустці. Вони хочуть зробити все, коли чинитиметься найменший опір».

Оглядачі прогнозують, що, швидше за все, влада призначить Тимошенко умовний термін ув’язнення, аби не допустити до наступних виборів. А Юлія Володимирівна, розуміючи це, працює не так на український, як на Європейський суд з прав людини. А заодно й затягує процес — принаймні до осені, коли вже почнеться виборча кампанія.

 

ОЦІНКА

Голова Верховної Ради Володимир Литвин каже, що судовий процес над Юлією Тимошенко дискредитує судову систему. «Якщо дивитися на те, що було в публічній частині (судового процесу), то це амортизація судової системи, дискредитація», — заявив Литвин під час «прямої лінії» в редакції газети «Ізвестія в Украінє».

«Якщо брати підготовленість і риторику, то Тимошенко і її захист виглядають переконливіше. І я думаю, що, якби вони дотримувалися правил та процедур, вони б мали вигляд ще більш переважний», — вважає Литвин.