Без права на молитву

24.06.2011

Гучний скандал, який може стати прецедентом для всієї України, розгорається у місті Біла Церква на Київщині, де місцева громада мусульман, зареєстрована ще 19 років тому, ніяк не може почати будівництво мечеті. Відповідне звернення до місцевої влади майже триста вірян надіслали у 2006 році. Утім процес оформлення ділянки не завершений, а в місті вже розгорнулася справжня інформаційна війна проти мусульман. Окремими матеріалами у пресі навіть зацікавилося СБУ та працівники прокуратури, які побачили у них розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі.

Протестів iз боку пересічних білоцерківців ніколи не було — мусульмани живуть у місті тихо–мирно. «Роздача на вулицях буклетів із пропагандою проти мусульманської віри, матеріали в місцевій пресі — все це чітко спланована акція з метою недопущення будівництва нами культової споруди, — сказав «УМ» імам общини у Білій Церкві Салман Садаєв. — Усі ми є громадянами України. А якже 35–та стаття Конституції, яка гарантує нам право на «свободу світогляду і віросповідання?»

За словами Садаєва, відмову у будівництві мечеті окремі місцеві депутати намагаються легалізувати через буцімто громадські слухання. При цьому «забули» запросити бодай одного представника місцевої мусульманської громади до участі в координаційному комітеті, який почав роботу минулого тижня. Очевидно, такий розвиток подій спровокований тиском на місцеву владу ззовні. Зокрема, йдеться про представників місцевого духовенства, які не вітають будівництва мечеті. Відтак «УМ» звернулася по коментар до речника УПЦ Московського патріархату Георгія Коваленка. Він запевнив, що церква ніколи не ставила собі за мету перешкоджати людям інших релігій висловлювати свої релігійні переконання: «Наша церква займається насамперед власним розвитком і розбудовою. Ми вважаємо цей шлях конструктивним і таким, що не даватиме українцям спокуси піддатися на вплив інших релігій».

Агресивно проти будівництва мечеті виступає голова фракції Народної партії у міській раді Валерій Ямковий, який, на відміну від центрального керівництва партії, вважає, що мусульмани несуть в Україну неспокій: «Такі громади не рахуються з інтересами і правами корінних жителів. Мусульмани не дотримуються нормативно–правових актів і законів України, а виконують лише ті норми, які не заперечує їхня віра».

Щоправда, думки пана Ямкового не збігаються з позицією політичної сили, яку він представляє. Так, «УМ» отримала відповідь на інформаційний запит із даного питання від керівника фракції Народної партії у Верховній Раді Ігоря Шарова. Нардеп стверджує, що «Народна партія у своїй програмі неухильно дотримується принципів правової і соціальної держави та відстоює розвиток українського суспільства як співтовариства вільних та рівноправних громадян незалежно від походження, мови, віросповідання і політичних переконань». Пан Шаров зазначає, що «рішення щодо будівництва культових споруд необхідно приймати лише після широкого громадського обговорення з урахуванням думки більшості місцевої громади»: «Переконаний, що спільними зусиллями ми забезпечимо реалізацію прав і свобод усіх мешканців Білої Церкви».

Чи дослухаються до центрального керівництва керівництво НП у Білій Церкві — не відомо. Складається враження, що пан Ямковий шукати компроміси просто не вміє. «Ми пропонували зменшити розміри земельної ділянки, зменшити розміри мечеті, однак у відповідь чуємо лише, що її будувати не можна взагалі. Ніхто не хоче шукати вирішення проблеми», — обурюється у коментарі «УМ» Салман Садаєв.