Вигребли без «золота»

22.06.2011
Вигребли без «золота»

Призери фінального заїзду каноїсток на 500 м: Інна Осипенко–Радомська зі «сріблом», угорка Данута Козак із «золотом», полячка Евеліна Войнаровська із «бронзою». (Фото Рейтер.)

Змагання найкращих європейських веслярів на каное й байдарках, що відбулися наприкінці минулого тижня в Белграді, фактично стали генеральною репетицією чемпіонату світу, який у серпні прийме угорський Сегед. На першості Європи ми вже звично очікували вдалого виступу байдарочниці Інни Осипенко–Радомської та каноїста Юрія Чебана. Минулого сезону без їхніх медалей не обійшлися ні континентальний форум, який приймала Іспанія, ні світова першість у Польщі. Ці наші лідери підтвердили свій клас і в Сербії. Цього разу обійшлося без найвищих сходинок п’єдесталу. Зате «в призи» потрапила ще одна українська веслувальниця — Людмила Галушко.

 

Нашого цвіту...

Чебан минулого року в іспанській Трасоні відзначився другим місцем на олімпійській дистанції 200 м. Цього разу вона принесла одеситові «бронзу». Поперед себе Юрій пропустив представника Азербайджану Валентина Дем’яненка та іспанця Альфонсо Лопеса де Айялу. Особливо відзначимо успіх Дем’яненка: 27–річний уродженець Черкас до 2007–го захищав кольори нашої збірної, шість років тому ставав чемпіоном світу під синьо–жовтим прапором, але згодом вирішив прийняти громадянство Азербайджану, де спортсменові гарантували кращі умови. У новій збірній на Євро–2011 Дем’яненко та його партнери мали шанс отримати по 25 тисяч євро за кожну золоту нагороду, тоді як Чебан та Осипенко–Радомська заробили по 5 тисяч гривень.

Інна Осипенко–Радомська, яка стала в Україні найкращим спортсменом минулого року, повернулася з Белграда зі срібною медаллю. У змаганнях байдарочниць–одиночниць на 500–метрівці для нашої олімпійської чемпіонки головною опоненткою була угорка Данута Козак. На минулорічному чемпіонаті світу ця дистанція стала «золотою» для обох спортсменок: киянка здобула нагороду найвищої проби соло, тоді як Козак — на байдарці–двійці. Минулого тижня в очному поєдинку гору взала Данута: на фініші вона випередила Інну майже на дві секунди. Згодом угорка виборола перше місце і на 200–метровій дистанції, змагаючись на байдарці–двійці, а на додачу взяла «срібло» на півкілометровій дистанції на четвірці.

Угорські жінки взагалі серйозно посприяли тому, що їхня країна перемогла в неофіційному медальному заліку: із десяти жіночих дисциплін лише три обійшлися без представниць цієї країни на п’єдесталі пошани. Видається, що серпнева першість світу, яку прийматиме Угорщина, пройде під диктовку спортсменів саме цієї країни.

А медальний доробок України в Белграді довершила Людмила Галушко: на байдарці вона стала третьою на 5 км.

Попереду — ліцензії

«Звичайно, медаль Люди не такої ваги, як у Інни чи Юрія, адже вона здобула «бронзу» на неолімпійській дистанції. Але для підтвердження статусу команди вона нам корисна», — каже головний тренер української збірної Ігор Нагаєв. Із його слів, сербські старти можна розглядати як етап підготовки до світової першості. Адже до поїздки в Угорщину залишається ще близько двох місяців, і за цей період деякі збірники ще можуть відчутно додати.

«Виступом своїх підопічних у Белграді я задоволений. Лідери показали себе на звичному рівні. І навіть Олег Харитонов, який тільки недавно повернувся до тренувань, хай і не здобув нагороди, але фінішував за крок до п’єдесталу», — оцінює тренер виступ підопічних. (Байдарочник Харитонов на 200 м відстав від бронзового призера менш як на 0,1 секунди).

Імена учасників ЧС визначать на чемпіонаті України, який за два тижні прийме Дніпропетровськ. Нагаєв каже, що на серпневих змаганнях у Сегеді перед українцями стоятиме завдання не лише змагатися за місця на п’єдесталі, а й здобувати ліцензії на Олімпійські ігри–2012. А хто не зможе отримати заповітні перепустки на лондонські Ігри цього літа — матиме шанс застрибнути в останній вагон у травні наступного року, коли відбудеться черговий чемпіонат Європи.

 

П’ЄДЕСТАЛ

Неофіційний медальний залік ЧЄ–2011

З С Б У

1. Угорщина 6 3 2 11

2. Білорусь 5 5 3 13

3. Німеччина 4 4 1 9

...12. Україна 0 1 2 3

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Українська жіноча парна четвірка днями здобула чергову нагороду на етапах Кубка світу з академічного веслування. Квартет у складі Анастасії Коженкової, Катерини Тарасенко, Олени Буряк та Яни Дементьєвої фінішував другим на дистанції 2 км у Гамбурзі. Перемогли господарки змагань, а трійку призерів замкнули новозеландки.

Нагадаємо, що на першому етапі КС наша четвірка фінішувала першою в цій дисципліні.