НЬЮЗРУМ

17.06.2011

В Одесі — «Німі ночі»

25—26 червня в Одесі пройде Фестиваль німого кіно та сучасної музики «Німі ночі». Денний сет 25 червня традиційно розпочнеться в «Морській галереї», фільмом–відкриттям фестивалю буде українська кінокартина «Два дні» (1929), камерна психологічна драма режисера Георгія Стабового, перший український фільм, що потрапив на комерційні екрани США . Завершить перший фестивальний день польська стрічка «Бестія» (1917), одну з головних ролей у якій зіграла секс–символ німого кіно Пола Негрі. Нічний сет просто неба відкриє шедевр світового кіно «Страсті Жанни Д’Арк» (1928) у супроводі легендарного джазмена Юрія Кузнєцова, далі у програмі — фантасмагорія Олександра Довженка «Звенигора» (1927), яку представить польський джаз–бенд Futurethno. Також у програмі — лекції з історії німого кіно, польський та український відео–арт тощо…

Топ–подією фестивалю стане презентація dvd –колекції української німої кінокласики «Українське німе», створеної фестивалем спільно з Державним агентством України з питань кіно. До збірки, яка матиме продовження, увійшло шість картин: «Людина з кіноапаратом» Дзиги Вертова, «Навесні» Михайла Кауфмана, «Нічний візник» Георгія Тасіна, «Два дні» Георгія Стабового, «Звенигора» Олександра Довженка та «Перекоп» Івана Кавалерідзе. Після представлення в Одесі «Українське німе» буде представлено на Міжнародних кінофестивалях в Канні та Берліні.

Рейтинг для бандури

В Україні за підтримки Національної спілки кобзарів України, об’єднання бандуристів–новаторів «Viva, бандуро!» започатковано перший конкурс–рейтинг «Сучасне бандурне мистецтво». Аби взяти участь у цьому змаганні, кожен виконавець має зайти на сайт www.vidnov.org.ua , зареєструватися і залишити на цьому ресурсі свою звукову доріжку. Водночас кожен, хто висловить бажання оцінити рівень конкурсантів, має зареєструватись і, послухавши треки, поставити свою оцінку виконавцю за 5–бальною шкалою. Голова оргкомітету конкурсу Ганна Сазонова розповіла, що важливою місією цього конкурсу є популяризація гри на бандурі саме серед молоді. «Ми хочемо показати, що на бандурі можна виконувати не тільки традиційні твори, а й цілком модерні», — цитує пані Сазонову УНІАН. Змагатимуться бандуристи в трьох номінаціях: найкраще виконання інструментального твору, найкраще виконання вокального твору, найкраще аматорське виконання. Конкурсанти поділені на дві вікові категорії: діти (до 18 років) та дорослі (від 19 років). Перші підсумки рейтингу будуть озвучені на фестивалі мистецтва трав та бандур «Віднови себе!», який пройде на території фестивалю «Трипільське коло–2011. Повітря» з 30 червня по 3 липня під м.Ржищів Київської області.