Що таке українська література?

17.06.2011
Що таке українська література?

Леонід Ушкалов презентує свою нову книгу. (Фото Катерини НАСРЕДІНОВОЇ.)

Несподівана, але, звісно, давно очікувана книжка професора Харківського державного педагогічного університету імені Сковороди Леоніда Ушкалова, презентована нещодавно в Харкові, все ж не лише про сучасний період в історії нашої культури. Як людина, для якої українська література почалася тисячу років тому, науковець і цього разу пропонує нам певний історичний зріз, а точніше прогулянку — «Від бароко до постмодерну». Несподіваною є не лише тематика книжки, а й її стилістика: попередні книжки Леоніда Ушкалова відповідають усім канонам академічного тексту, тоді як це видання — збірка есеїв, написаних легко і яскраво.

Ще будучи студентом, Леонід Ушкалов збагнув, що справжній науковець не повинен розпорошуватися: слід обрати тему для вивчення і спробувати зробити в ній усе можливе. Темою усього життя Ушкалова–старшого стало українське бароко і, зокрема, — Григорій Сковорода. У науковому доробку професора книжки «Нариси з філософії Григорія Сковороди», «Світ українського бароко», «Григорій Сковорода і антична культура», «З історії української літератури XVII—XVIII століть», «Українське барокове богомислення (сім етюдів про Григорія Сковороду)»,«Григорій Сковорода: семінарій», «Есеї про українське бароко». Минулого року вийшло повне академічне зібрання творів Григорія Сковороди, прокоментоване й упорядковане Леонідом Ушкаловим (Ґран–прі Всеукраїнського рейтингу «Книжка року–2010»).

Нова книжка вченого «Від бароко до постмодерну» вийшла у серії видавництва «Грані–Т» Deprofundis. На сьогодні це єдина книжкова серія в Україні, де з’являється есеїстика і яка впевнено перебирає на себе функції шанованої серії «Висока полиця» видавництва «Факт». До Ушкалова в «Грані–Т» друком вийшли есеї Віри Агеєвої, Анатолія Дністрового, Ярослава Грицака, Євгенії Кононенко, Сергія Грабара та інших. Ідея видати в цій серії книгу Леоніда Ушкалова належала літературному редактору видавництва Іванові Андрусякову. На його переконання, професор Ушкалов наділений усіма рисами ідеального вченого: колосальною компетентністю, людською мудрістю й умінням говорити просто про складні речі. «У наш час нелегко знайти розумну книжку для читання, — скаржиться Андрусяк. — Ось чому настільки цінним для нас є мислення таких людей, як Леонід Ушкалов, людей, які знають, що, як і чому відбувається в літературі і світі».

Книга «Від бароко до постмодерну», яку харківський критик Ростислав Мельників зарахував до цікавого літературознавства, вміщує раніше не друковані есеї Леоніда Ушкалова трьох останніх років не лише про Григорія Сковороду, а й Мелетія Смотрицького, Григорія Квітку–Основ’яненка, Тараса Шевченка, Павла Тичину, Максима Рильського. Отже, часовий проміжок, який висвітлено у книжці, охоплює XVII — початок XXI cтоліття. «З одного боку це просвітницький проект, — пояснює Леонід Ушкалов. — Із іншого — спроба зрозуміти, що таке українська література від давнини до сьогодні».

Цікаво, що саме робота над розділами, присвяченими Шевченку, визначила і колір обкладинки — фіолетовий. Як пояснив Ушкалов, фіолетовий для Шевченка був «кольором України і світлого суму за собою справжнім». Ще недавно одне українське видавництво пропонувало Леоніду Ушкалову написати роман про Шевченка, така ідея науковця не зацікавила, а ось про видання Шевченківської енциклопедії під умовною назвою «Шевченко від А до Я» Ушкалов мріє. «Я хочу приватизувати Шевченка, звільнити його від тих посполитих сюжетів і контекстів, в яких він сьогодні фігурує, — зізнається вчений. — Мені не подобається те, що сьогодні про нього пишуть. Адже Шевченко — це та призма, крізь яку дивиться на нас світ».

У мріях невтомного науковця ще й Сковородинська енциклопедія, яка б увібрала в себе все, що стосується світу ідей та образів Григорія Сковороди. А в мріях українських студентів і науковців — історія української літератури від Леоніда Ушкалова. «Подивимося, може, щось таке й утну, — говорить Ушкалов, — але попереджаю, моє бачення дуже сильно відрізнятиметься від бачення інших літературознавців».