Шанс третій, і останній

17.06.2011

Програвши на старті євро форуму в Данії чехам, українська «молодіжка» не залишила собі шансів на ще одну помилку. Відтак настрій на поєдинок з англійською збірною у команди Павла Яковенка був бойовий — гімн наші футболісти виконували завзято. З таким же натхненням, як і у співі, українці взялися штурмувати ворота Френка Філдінга.

На відміну від першого поєдинку, «синьо–жовтий» склад оновився практично на половину. У бій проти Англії Яковенко кинув одразу п’ятьох нових виконавців, із яких четверо — представники атакувальної ланки. На лівому фланзі оборони Артема Путивцева змінив Євген Селін, місце травмованого Тараса Степаненка в центрі півзахисту дісталося Олегу Голодюку, Микола Морозюк поступився позицією Максиму Білому, Андрій Ярмоленко — Денису Гармашу, а замість Романа Зозулі в напад відрядили Артема Кравця. «Свіжі» українці з перших хвилин заволоділи територіальною й ігровою перевагою. Щоправда, жодних дивідендів витиснути з цього не змогли. У першому таймі лише Євген Коноплянка одного разу здалеку потривожив англійського кіпера.

Підопічні Стюарда Пірса відсиджувалися в обороні, але саме вони створили найбільш небезпечний момент першого тайму: капітан «левів» Майкл Мансьєн довгим пасом знайшов Деніела Старріджа, і той із 35 метрів поцілив у поперечину воріт Антона Каніболоцького.

«Вихід свіжих футболістів — задумка тренера. Це дозволило створити кілька моментів, але, на жаль, ми їх не реалізували», — скаже згодом Максим Білий, врахувавши нагоди другої півгри.

Після перерви англійці вирівняли гру, і українська збірна була близькою до повторення сюжету недільного матчу, коли впродовж семи хвилин пропустила два м’ячі від чехів. На щастя, стадіон міста Хернінг виявився щасливішим для хлопців Яковенка, ніж у Віборгу. Форвард «МЮ» Уельбек пробачив українців, коли після помилки захисників опинився віч–на–віч із Каніболоцьким.

«Ми надійно оборонялися, сподіваючись створити два–три чисті голеві моменти біля чужих воріт», — розповів про тактику своєї команди Стюард Пірс. І справді, небезпечних нагод було обмаль в обох команд. Хай там як, але нашим під завісу все ж вдалося відшукати шпарину в англійському мурі. Роман Зозуля, який вийшов на заміну, на лінії воротарського майданчика обіграв захисника й мав непоганий шанс самотужки вирішити долю зустрічі. Утім несильний удар динамівця відбив Філдінг.

«Наші футболісти виглядали дуже пристойно. Єдине, чого нам не вистачило, — одного точного удару в завершальній фазі атаки. А грою задоволені і я, і самі хлопці. Щодо наших перспектив, то потрібно лише переграти іспанців», — заявив після матчу Павло Яковенко.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (U 21, Данія). 2–й тур. Група B

Англія — Україна — 0:0

Англія: Філдінг, Уокер, Смоллінг, Бертранд, Джонс, Родвелл, (Ленсбарі, 58), Хендерсон, Мансьєн, (Муамба, 88), Старрідж, Уельбек, Роуз, (Сінклейр, 58)

Україна: Каніболоцький, Бутко, Чеснаков, Селін, Кривцов, Ракицький, Гармаш, Білий, Голодюк, Коноплянка, (Ярмоленко, 63), Кравець, (Зозуля, 70)

Попередження: Родвелл, 37; Сінклейр, 60; Муамба, 90 — Коноплянка, 24; Голодюк, 29; Білий, 34; Ракицький, 61

Суддя — Ставрев (Македонія)

Хернінг, 3 500 глядачів

Чехія — Іспанія — 0:2 (Адріан, 27, 47).

Турнірне становище: Іспанія — 4, Чехія — 3, Англія — 2, Україна — 1.

* * *

Група А. Швейцарія — Ісландія — 2:0, Данія — Білорусь — 2:1.

Турнірне становище: Швейцарія — 6, Білорусь, Данія — 3, Ісландія — 0.