У бій підуть еменесники

16.06.2011

Свого часу в Ромнах був батальйон, який діяв лише на території Сумщини та Чернігівщини. Потім статус роменського підрозділу змінився, й він став називатися другим Спеціальним регіональним центром швидкого реагування. Відповідно зона його обслуговування зросла до чотирьох областей. Нині базове формування МНС України покликане обслуговувати шість регіонів: Сумський, Полтавський, Донецький, Луганський, Дніпропетровський та Херсонський.

«Викликано це реорганізацією подібних підрозділів в Україні, — розповідає помічник начальника Центру з питань взаємодії зі ЗМІ та зв’язків із громадськістю Валерій Шокутько. — Раніше їх було сім, тепер лишилося три. Відповідно поділено й територію країни. Укрупнення супроводжується не лише збільшенням території обслуговування, а й зміцненням центрів. Відповідно — нарощенням можливостей у виконанні завдань. А це, зокрема, завдання попередження та ліквідації наслідків аварій на об’єктах атомної енергетики, хімічно небезпечних об’єктах».

Як приклад — у Роменському центрі на 36 людей, із 16 до 52 осіб, збільшився штат підрозділу радіаційного, хімічного та біологічного захисту. Дані зміни цілком обґрунтовані. Приймаючи рішення про них, МНС керувалося, поруч з іншим, аналітичними даними провідних науковців світу. А вони стверджують, що основною проблемою найближчих років стануть техногенні катастрофи. Власне, аварія на ядерній станції Японії робить цей прогноз уже реальністю сьогодення.

Що в таких ситуаціях складає найбільшу небезпеку? Радіаційне, хімічне й біологічне зараження довкілля. І тоді «в бій» підуть еменесники. «Наразі реальною загрозою є ядерний шантаж, радіаційно–хімічно–біологічні теракти, — зазначає начальник Роменського спеццентру Сергій Біляєв. — Тому потрібно мати відповідні сили і засоби протидії та ліквідації можливих наслідків таких загроз».

Для якісної підготовки фахівців радіаційно–хімічно–біологічного захисту в Ромнах створено відповідну матеріальну базу — тренувальний комплекс. На ньому, до речі, будуть шліфувати свою майстерність відповідні підрозділи МНС напередодні проведення Євро–2012.