Таємниця піщаного кар’єру

Таємниця піщаного кар’єру

Рішення, прийняте на останній сесії Тернопільської обласної ради, повинне посприяти розслідуванню трагічної події 66–річної давності і, можливо, розкрити не одну історичну таємницю. Ідеться про виділення депутатами 60 тисяч гривень на розкопки підземелля пагорбу Стінка біля села Фащівка Підволочиського району Тернопільщини. Згадане село тісно пов’язане з визвольною боротьбою жителів Західної України впродовж 40–х років минулого століття. За свідченням істориків, на його околиці, у штольнях старого піщаного кар’єру, була облаштована одна з криївок регіонального штабу УПА. Наприкінці Другої світової війни енкаведисти дізналися про це місце, відтак 4 квітня 1945 року там розігралася справжня трагедія. Енкаведисти оточили кар’єр і почали «викурювати» повстанців газом, коли ж це не допомогло, то просто підірвали вхід. Відтак тонни піску й землі назавжди відрізали нещасних людей від білого світу. Водночас на смертельну таємницю Стінки на багато наступних років було накладене «табу».

На українському «возі» — у Європу

На українському «возі» — у Європу

До ювілейного Дня Незалежності працівники розквартированого в Кременчуці Крюківського вагонобудівного заводу запланували зібрати два перші українські пасажирські вагони підвищеної комфортності, що мають європейські стандарти габаритів RIC і призначені для міжнародних перевезень. Зараз на підприємстві тривають роботи над внутрішньою «начинкою» тих «хатинок на колесах».

У бій підуть еменесники

У бій підуть еменесники

Свого часу в Ромнах був батальйон, який діяв лише на території Сумщини та Чернігівщини. Потім статус роменського підрозділу змінився, й він став називатися другим Спеціальним регіональним центром швидкого реагування. Відповідно зона його обслуговування зросла до чотирьох областей. Нині базове формування МНС України покликане обслуговувати шість регіонів: Сумський, Полтавський, Донецький, Луганський, Дніпропетровський та Херсонський.

Всі статті рубрики