НОВИНИ ПЛЮС

16.06.2011

Болгарія: восьмеро людей живцем згоріли в автобусі

У Болгарії на шосе неподалік від Пловдива в ніч на середу перекинувся і згорів пасажирський автобус, що прямував із Софії до чорноморського порту Бургас. Вісім людей загинуло, 18 постраждали, двоє з них перебувають у комі. За попередніми даними дорожньої поліції, аварія сталася через те, що водій заснув за кермом.

Лукашенко обіцяє «шарахнути» по опозиції

Президент Білорусі Олександр Лукашенко попереджає, що не допустить проведення страйків і мітингів громадян, незадоволених економічною політикою держави. «У нас «свядомиє» у Мінську, в соціальних мережах в інтернеті закликають до страйків, страйки на кордоні влаштовують. Я так буду дивитися, спостерігати, а потім як шарахну — так не встигнуть за кордон перебігти», — заявив Лукашенко під час робочої поїздки в Мінську область.

Кокойти не дозволили йти на третій термін

Верховний суд Південної Осетії не підтримав пропозицію щодо проведення референдуму, який дозволив би президентові невизнаної республіки Едуарду Кокойти балотуватися на третій термін. Формулювання «Чи згодні ви, щоб одна й та сама особа обіймала посаду президента три терміни поспіль», судді розцінили як таке, що не відповідає законодавству.

Опубліковано нові щоденники Че Гевари

На Кубі опублікували невідомий раніше щоденник команданте революції 1959 року Ернесто Че Гевари. За словами вдови революціонера Алейди Марч, вона вирішила оприлюднити рукописи невідредагованими, щоб читач познайомився з таким Че, яким він був за життя. «Щоденник повстанця» розповідає про три роки партизанської боротьби на Кубі. Записи починаються з прибуття Че Гевари та 82 революціонерів на яхті «Гранма» 2 грудня 1956 року і закінчується поваленням генерала Батісти 1 січня 1959–го.

Розшифровка щоденників тривала безпрецедентно довго, оскільки почерк Че (лікаря за освітою) було майже неможливо розібрати.

Попередні мемуари Гевари ставали бестселерами, а на основі «Щоденників мотоцикліста», в яких він згадує свою подорож Латинською Америкою, зняли однойменний фільм.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>