Епідемія «ейяф’ятлайокутлізму»

16.06.2011
Епідемія «ейяф’ятлайокутлізму»

Генсек ООН Пан Кі Мун (у центрі) добирається з Буенос–Айреса до Уругваю на катері. (Фото Рейтер.)

Під загрозою — Хургада й Ізраїль

Після ажіотажу, який викликали у світі виверження спершу ісландських, а потім чилійського вулканів, нагадали про себе й вогнедишні гори Африки. Оскільки тепер, здається, жодне виверження не обходиться без проблем для авіації (хоча ще років десять тому й вулкани вивергалися, і повітряний простір не закривали, але масового падіння літаків при цьому не спостерігалося), африканські повітроплавці теж забили на сполох. 13–кілометровий заввишки стовп попелу з вулкана в Еритреї змусив оголосити надзвичайний стан управління цивільної авіації Єгипту.

Для початку вильоти в сусідні країни — Судан та власне Еритрею — закрив аеропорт Каїра. Але фахівці побоюються, що це лише початок, незабаром хмара пилу може накрити аеропорт курортної Хургади. Для туристичної індустрії Єгипту, вже підточеної акулами в Шарм–ель–Шейху та простоєм під час революції, це може стати ще одним ударом.

Позавчора ввечері сайт Newsru.co.il повідомив, що попіл долетів і до південних районів Ізраїлю — хмара висіла на висоті 15 км і надавала небу над Червоним морем лілового відтінку. Як прогнозують спеціалісти базованого у Франції Консультативного центру з вулканічного попелу, далі пил може полетіти на Йорданію, Саудівську Аравію та інші країни регіону.

А розпочав еритрейський вулкан із того, що змусив терміново тікати з Ефіопії держсекретаря США Хілларі Клінтон. Вона завершувала турне Африкою і мала бути в столиці Ефіопії Аддіс–Абебі до 14 червня. Проте коли з’ясувалося, що в сусідній країні прокинувся вулкан і є ризик закриття повітряного простору, Клінтон вилетіла назад до США увечері 13–го.

Цікаво, що фахівці сперечаються, який саме вулкан «тероризує» Африку і Близький Схід. Спершу світові інформ­агенції повідомили про виверження вулкану Дуббі, який спав із 1861 року. Але тепер надходить дедалі більше свідчень про те, що насправді винуватцем переполоху є не Дуббі, а розташований далі на півночі Набро. Досі він вважався мертвим, але очевидці переконують, що попіл вилітав із жерла саме цієї гори. Тепер еритрейський вулкан потроху затихає — хмара, яка загрожує Єгипту та решті країн, складається переважно з попелу, викинутого на початку виверження (перші ознаки активності вулкана з’явилися в ніч на 13 червня).

Попіл над Америкою й Австралією

Натомість чилійський вулкан Пуйєуе, виверження якого триває з 4 червня, залишається грозою авіації й надалі. Закриття повітряного простору між Уругваєм та Аргентиною змусило президента Перу Олланту Умалу добиратися на зустріч із президентом Аргентини Крістіною де Кіршнер водним транспортом. Раніше з тієї ж причини Генсеку ООН Пан Кі Муну, який також їхав на зустріч з президенткою Аргентини, довелося відзначати свій день народження на автозаправці. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, оскільки всі аеропорти Буенос–Айреса закрито, літак Пан Кі Муна пізно ввечері 12 червня сів аж за 700 км від аргентинської столиці — в Кордобі. Звідти делегація добиралася до Буенос–Айреса автобусом. Тож своє 67–річчя 13 червня очільник ООН святкував за сніданком на АЗС.

Якщо найближчим часом пилова хмара над Південною Америкою не розсіється, під загрозою зриву може опинитися проведення Кубка Америки з футболу (його початок заплановано на 1 липня).

Постраждала не тільки Америка — учора більшість рейсів було скасовано також в аеропортах Західної Австралії та Нової Зеландії. Тільки одна авіакомпанія «Вірджин Австралія» не змогла перевезти близько 70 тисяч пасажирів, тож не дивно, що в аеропортах почалося стовпотворіння.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>