120 років легенді

10.06.2011
120 років легенді

Сьогодні починаються урочистості з нагоди дня народження видатного українського діяча, полковника армії УНР і одного з лідерів ОУН Євгена Коновальця. Святкування пройдуть у багатьох містах України. Найбільш масштабні заходи відбудуться у Львові та Києві. У столиці до визначної дати сьогодні о 18.00 в Будинку вчителя вшанують пам’ять Євгена Коновальця — творця та полковника корпусу Січових стрільців. А у Львові святкуватимуть у вівторок. Зокрема, львівська молодь планує велопробіг до Зашкова — місця, де народився відомий патріот.

Як розповів «УМ» лідер Київської організації УНА–УНСО Ігор Мазур (Тополя), основні святкування готують на саму дату народження — 14 червня. Тоді націонал–патріоти та прихильники зберуться о 18–й годині біля педагогічного інституту з метою провести ходу до пам’ятника Шевченку. Також пан Мазур зазначив, що учасники акції хочуть озвучити своє бажання про перепоховання Коновальця до України, оскільки не годиться, щоб людина, яка віддала життя за Україну, була похована за кордоном (Коновалець похований у Роттердамі, де 1938 року загинув від руки агента НКВС Павла Судоплатова).

Організатори акцій сподіваються, що цьогоріч на них збереться набагато більше людей, ніж у попередні роки. На це вказують кругла дата і той факт, що зараз ідеї націоналістів на підйомі, причому не тільки в Україні, а й у світі загалом.

Іван ГАВРИЛЯК