«Зелений день» для оранжерей та магнолій

08.06.2011
«Зелений день» для оранжерей та магнолій

Поламані та зрізані гілки з території ботсаду підуть на переробку.

Екологічна акція «Зелений день» для її ініціаторів стає традиційною — адже проводилася вже вшосте. Попередні п’ять років компанія прибирала та упорядковувала зелені куточки у різних частинах Києва — парки, сквери, зони відпочинку, які були захаращені відвідувачами настільки, що відповідальні комунальні служби у цю пору просто не встигали їх прибирати. Як не парадоксально, це стосується і зеленого серця столиці, одного з найстаріших ботанічних закладів України.

Адже сьогодні Ботанічний сад імені акад. О. В. Фоміна Київського національного університету імені Тараса Шевченка — це не лише науково–дослідна, освітня, природоохоронна установа. Це також відкрита для усіх відвідувачів паркова частина — популярна зона відпочинку в самому центрі міста та активна транзитна зона, якою користуються щодня десятки тисяч людей. І щоб упоратися з таким навантаженням, колективу ботанічного саду просто не вистачає людських та технічних ресурсів.

Отож допомога для ботсаду була абсолютно доречною і дуже потрібною. Недаремно Генеральний директор компанії «Кока–Кола Беверіджиз Україна» Жан–Ноель Рено, відкриваючи захід, відзначив його особливість. Адже територія закладу достатньо невелика, і тому учасники акції були попередньо розділені на групи відповідно до кількості ділянок ботсаду та специфіки роботи на кожній із них.

За кілька годин активної роботи, за свідченням директора ботанічного саду, професора Василя Капустяна, учасники акції на 100% виконали поставлене перед ними завдання. З п’яти гектрарів території було зібрано 50 мішків сміття та кілька причепів iз поламаними, зрізаними гілками, які йдуть на переробку (загалом близько 25 тонн!), на ділянці магнолій розкидано 7 тонн ґрунту для подальшого її розширення, а також обкопано близько 200 дерев та кущів, 180 м дороги було закладено на ділянці кизильника. У великій нагоді при впорядкуванні трав’янистої території став тракторець–газонокосарка, подарований компанією «Кока–Кола Беверіджиз Україна» ботсаду.

Однак «Зелений день» не обмежився лише облаштуванням території. Під час акції був апробований екологічний холодильник на сонячних батареях, ідея виготовлення якого належить одному зi співробітників компанії «Кока–Кола
Беверіджиз Україна». Тож усі могли переконатися в його ефективності, тамуючи спрагу в цей гарячий день прохолодними напоями. А наприкінці заходу його учасників чекав ще один приємний «екологічний» сюрприз — у вигляді унікального альбому «Національні природні парки України», видавництво якого було профінансоване компанією. Перший наклад — некомерційний, він розійдеться по дитячих будинках, бібліотеках, навчальних закладах.

Тож на адресу організаторів та учасників «Зеленого дня» після завершення акції звучали цілком заслужені слова подяки директора ботсаду та начальника Державної екологічної інспекції у Київській області Володимира Сидоренка. Останній висловив побажання, щоб таких соціально–відповідальних компаній ставало якомога більше. А Василь Капустян просто констатував: «Я бачу, що ви робите подібні кроки по всій Україні, це дуже приємно. І де ви проходите своєю працею, своїми руками, там розцвітає наша земля».

Олег ОЛЕКСЮК