Міліція відмовилась від Бандери

08.06.2011

Цілодобове патрулювання біля пам’ятника Степанові Бандері керівництво Львівського МВС запропонувало міській владі забезпечувати власними силами. Чи, точніше, за допомогою «муніципальної дружини» або ж державної чи приватної служб охорони. Відповідний лист начальника міліції Львова Станіслава Броневицького до мера Андрія Садового вже поширила прес–служба ВО «Свобода». За логікою міліціянтів, до охорони пам’ятника залучається значна кількість інспекторів патрульної служби, а отже, вони відволікаються від виконання основних функціональних обов’язків. Конкретнiше — пам’ятник охороняє чотири особи. Як уточнив речник міліції Львівської області Денис Харчук, «якщо добу вони працюють, то три мають відпочивати, згідно з чинним законодавством. Фактично йде на охорону 16 осіб».

За інформацією «УМ», у міській раді наразі не готові переформатувати охоронний режим, залучаючи на постерунок замість безкоштовних міліціонерів платних охоронців чи «муніципалів». За словами джерела, «штатний розпис муніципальної дружини було складено заздалегідь, тож доведеться залучати додаткових людей, непередбачених процедурами, у тому числі виділенням додаткових коштів».

Зрозуміло, міліцейський демарш має радше символічний характер, адже район Привокзального ринку, де розбудовують меморіальний комплекс Степана Бандери, «спокійним» не назвеш, i міліцейський патруль зайвим там не є. Причини конфлікту лежать на поверхні — міліція категорично розсварилась зі «свободівцями», котрих і надалі маринують у справі провокацій на 9 травня. У даний час під вартою перебувають шестеро осіб. Відтак Львівська облрада загрожує прикрутити фінансовий краник місцевій міліції. За словами лідера фракції «Свобода» в облраді Ірини Сех, питання про скорочення фінансування міліції внесене до порядку ден­ного наступної сесії облради. А секретар міської ради від «свободівської» більшості Василь Павлюк пригрозив переглянути склад міськвиконкому, до якого, крім цивільних чиновників, входить і начальник міського управління міліції МВС. Як можна припустити, якщо міліція не виявить необхідного патріотизму, виконком зможе обійтися і без силовика.

Нагадаємо, міліцейський патруль біля пам’ятника Бандері виставили восени 2007 року. За словами Дениса Харчука, до моменту врегулювання питання охорони з міською владою охорону пам’ятника міліція все–таки забезпечуватиме.