Випустять чи ні?

08.06.2011

Завтра об 11–й ранку Печерський райсуд Києва продовжить розгляд справи екс–міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, якого окремі правозахисники вже вважають єдиним в Українi «в’язнем сумління». Принаймні голова Харкiвської правозахисної групи Євген Захаров вважає, що правозахисна організація «Міжнародна амністія» цілком може визнати Луценка «в’язнем сумління», тобто людиною, яка перебуває під вартою чи в ув’язненні винятково за те, що мирно висловлювала свої політичні, релігійні чи наукові погляди.

Партія «Народна самооборона» закликає усіх небайдужих підтримати її лідера, прийшовши до суду, та висловити свій протест проти незаконного утримання Луценка під вартою. Захисники Юрія Луценка збираються порушити на процесі питання про зміну запобіжного заходу для їхнього підзахисного, адже, на їхню думку, рішення суду про утримання екс–міністра під вартою спливло ще наприкінці травня.

Народний депутат від «НУНС» Олесь Доній, який планує взяти участь у процесі, не береться прогнозувати, чи змінять Юрію Луценку запобіжний захід на підписку про невиїзд, чи ні. «Судовий процес буде довгим, усе ж таки треба розглянути сорок томів справи, — зазначив Доній у коментарі «УМ». — Підсудний не є обвинувачуваним у вбивстві, натомість влада наполегливо дає вказівки тримати його під вартою. З якого саме кабінету надходять такі вказівки силовим структурам і суду, нам не відомо, але очевидно, що всі дії узгоджуються. Зараз усім зрозуміло, що ця справа є політичною, а приводи для її порушення — сміховинні. Так само, як і заангажованість суду, його вибірковість в ухваленні рішень». «На те, чи випустять Луценка, чи ні, впливатимуть не правові елементи, а те, чи злякається українська влада світового співтовариства та можливого зменшення кредитування України», — вважає Олесь Доній.

Ще одним захисником екс–глави МВС Юрія Луценка завтра може стати нардеп–«самбіст» Геннадій Москаль. Його кандидатуру підсудний заявив ще на попередньому слуханні справи, утім Феміда тоді відклала це питання — мовляв, між Москалем і Луценком не було укладено відповідної угоди. Тепер Москаль підготував документи.

Тиждень тому Москаль зробив публічний закид у бік судді Сергія Вовка, який розглядає справу Луценка. Депутат Москаль направив звернення до Генпрокурора, в якому вказав, що столична прокуратура порушувала кримінальну справу щодо Вовка «за підробку та використання підробленого рішення суду, викрадення цивільної справи та шахрайське заволодіння земельною ділянкою 70 га на Французькому бульварі в Одесі». Про це ганебне судове рішення «УМ» свого часу повідомляла з посиланням саме на прес–службу ГПУ. До речі, коли прокуратура почала з’ясовувати дії носія суддівської мантії, цивільна справа щодо престижних земельних ділянок зникла: її хтось викрав...

 

ГРОМАДСЬКА ДУМКА

Основною причиною утримання під вартою Юрія Луценка більшість громадян вважають помсту за його дії під час керівництва МВС (29,6%) або бажання залякати прихильників опозиції (24,6%). Значно менше опитаних вбачають таку причину в тому, що він може втекти з країни (19,9%) або в тому, що Луценко може здійснювати тиск на слідство (10,7%). Про це свідчать результати травневого соціологічного опитування Центру Разумкова.

Як випливає з цього дослідження, узагальнюючи стан справ, майже половина українців (48,7%) вважає, що чинна влада вдається до політичних репресій. Протилежної думки дотримуються трохи більше чверті громадян (27,9%). Решта опитаних не визначилася з відповіддю.

Абсолютна більшість громадян (59,1%) вважає, що правоохоронні органи більш жорстко ставляться до представників опозиційних політичних сил і більш м’яко — до провладних. Крім того, більшість респондентів (52,2%) переконані, що кримінальні справи використовуються владою для боротьби з політичними опонентами.