Компліменті, Італіє!

03.06.2011
Компліменті, Італіє!

Перед військовим парадом прем’єр–міністр Італії Сильвіо Берлусконі влаштував для президента Росії Дмитра Медведєва екскурсію розкішною римською віллою Доріа Памфілі. (Фото Рейтер.)

Концентрація президентів на один квадратний кілометр у Римі вчора просто зашкалювала. На святкування Дня Республіки до столиці Італії з’їхалися офіційні делегації з 80 країн світу, з них 42 — на чолі з президентами. Серед гостей були, зокрема, всі глави держав — членів Євросоюзу, президент Афганістану Хамід Карзай, король Іспанії Хуан Карлос, який, до речі, народився в Римі, монарша пара Данії та Генсек ООН Пан Кі Мун. Таким представницьким нинішнє національне свято стало не випадково, адже цього року Італія святкує 150–річчя об’єднання окремих земель в єдину державу. Перші урочистості з цього приводу відбулися 17 березня, в день річниці об’єднання, а святкування за участі іноземних гостей відклали до Дня Республіки.

З огляду на прибуття глав держав у Римі вжито надзвичайних заходів безпеки. Місцеві мешканці змушені змиритися з незручностями й намагаються до понеділка, поки високі гості роз’їжджатимуться, залишати власні авто в гаражах — усе одно більшість вулиць перекрито.

Офіційні делегації повністю окупували 14 найкращих готелів Вічного міста. Багато іноземних високопосадовців прибули до Рима за день–два до початку урочистостей — нібито для того, щоб провести неформальні зустрічі, хоча передусім заради нагоди скуштувати славетного італійського «дольче віта» («солодкого життя»). Скажімо, віце–президент США Джо Байден, який очолює американську делегацію (заанонсований навесні президент Барак Обама так і не приїхав), зі своїм почтом пересувається Римом одразу на двох лімузинах у супроводі кортежу з 20 автомобілів, повідомляє ІТАР–ТАКС. У середу після зустрічі з президентом Італійської Республіки Джорджіо Наполітано Байден з ескортом вирушив обідати в один з найкращих римських ресторанів, повністю перекривши рух у центрі міста. Італійська кухня та атмосфера сподобалися американському гостеві настільки, що після обіду Байден заявив: у наступному житті він прагне народитися італійцем.

Кульмінацією вчорашніх урочистостей став військовий парад за участі всіх видів збройних сил Італії. Марш військ відбувався по Віа деї Форі Імперіалі (вулиця Імператорських Форумів) між Колізеєм та Венеціанською площею. По його завершенні численні глави держав вислухали концерт у президентському палаці «Квіринале», після чого всі разом вирушили на урочистий обід, який давав Джорджо Наполітано.

Утім у Римі державні керманичі не лише розважаються, а й працюють. Скажімо, Джо Байден мав зустрічі з президентом Грузії Михаїлом Саакашвілі та президентом Росії Дмитром Медведєвим. А сьогодні на аудієнції у Папи Римського Бенедикта XVI зійдеться ще одна пара антагоністів — президент Ізраїлю Шимон Перес та глава Палестинської Адміністрації Махмуд Аббас.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>