Купатися чи не купатися?

02.06.2011
Купатися чи не купатися?

Пляжний сезон у Києві вже відкрито. (Фото Катерини ГОРНОСТАЙ.)

Учора у столиці відкрився купальний сезон. На відміну від минулого року, коли в Києві відкрили п’ять пляжів із 12 через незадовільний стан водойм, пов’язаний із мором риби та «цвітінням» води, цьогоріч комунальне підприємство «Плесо» запевняє: 11 пляжів готові прийняти відвідувачів. І санітарно–епідеміологічна служба, мовляв, iз цим погоджується і днями видасть санпаспорти усім одинадцяти. Щоправда, станом на вчора їх отримало тільки два — «Дитячий» у Гідропарку та «Тельбін» на Березняках.

Однак «столичний заплив–2011» теж, схоже, не обійдеться без зауважень відпочивальників. На Харківському масиві «Плесо» відхрестилося від пляжу «Сонячний» — купатися тут не рекомендують. На «Центральному» «скасували» душ. Та й додаткового облаштування територій біля водойм чекати не доводиться через брак фінансування. Отож поведемо мову про особливості цьогорічного відпочинку на воді у Києві.

 

Проти ночі не рятують

Перший заступник генерального директора КП «Плесо» Георгій Мепадішвілі, з яким «УМ» поспілкувалася напередодні відкриття сезону, відразу поспішив запевнити: водойми столиці на 100% готові прийняти відпочивальників. Мовляв, усі завдання комунальники виконали, і минулорічна ситуація з відкриттям лише п’яти пляжів повторитися не повинна. «Ми почали готуватися, щойно зійшов сніг, — говорить Георгій Надарович. — Дослідили й почистили дно, провели двомісячники з прибирання сміття, встановили буйки. Ми добре попрацювали. Є сподівання, що паспорти від СЕС отримають усі 11 заявлених нами пляжів. Це «Чорторий», «Вербний», «Пуща–Водиця», «Передмістна слобідка», «Золотий», «Дитячий», «Тельбін», «Центральний», «Молодіжний», «Венеція» і «Райдуга».

За словами пана Георгія, у цей час, із початком літа, кількість працівників у «Плесі» традиційно зростає, їх уже близько семи сотень. Підприємство найняло додатково рятувальників і медсестер. Нині вони, за словами заступника директора, всі в роботі. Справді, у повній «укомплектації» пляжів рятувальниками і медичними працівниками того ж дня кореспондент «УМ» переконався сам: на відміну від літа–2010, коли рятувальний човен «обслуговував» кілька пляжів, цьогоріч, принаймні у Гідропарку, розрахунок чіткий: один пляж — один човен, є і медсестри.

На «Дитячому», до прикладу, ще з 15 травня рятує переважно від порізів і забиттів медсестра Таїсія Кульчинська. «Звертаються з приводу травм ті, хто купається недалеко від пляжу (в місцях, де не рекомендують це робити), — говорить жінка. — На «Дитячому» дно чистять, на піску теж прибирають, тут навіть курити заборонено, тому на пляжі, в основному, забивають кінцівки. Але хочу застерегти: зміна і в мене, й у рятувальників закінчується о 20.30 (починається о восьмій ранку). Тому раджу не заходити у воду раніше чи пізніше цього часу, хоч хвіртка на «Дитячий» цілодобово відчинена...»

Пляжна арифметика: 12–1

Порівнюючи ситуацію з минулим роком, коли підготовчими роботами до відкриття купального сезону охоплювали 12 централізованих пляжів Києва, цього року «Плесо» вирішило відмовитися від підготовки озера Сонячне, що на Позняках. «СЕС рекомендувала нам не відкривати цей пляж, бо минулого року показники води були незадовільними, — пояснює працівниця служби організації та забезпечення відпочинку КП «Плесо» Ірина Тарасюк. — У літній час там активно розмножуються бактерії—збудники хвороб. Тому, думаю, не слід чекати відкриття цього пляжу і наступного року». Георгій Мепадішвілі додає: «Ми встановили таблички, що купатися не рекомендується. Зараз працюємо з працівниками санстанції, екологами, які мають дати оцінку, чому вода в тому озері так цвіте... Ми навіть не готували паспорт на погодження з СЕС для Сонячного. Бо тільки два дні спеки — і вода зеленіє».

Водночас Георгій Надарович запевняє, що лад наводять і біля цієї водойми. Проте вже не як на пляжі, а як на одному із 50 водних об’єктів, де купатися не радить СЕС (див. таблицю). «Водні об’єкти передбачають відпочинок біля водойми, — пояснює Ірина Тарасюк. — Тобто можна засмагати, ми там розмістимо тапчани».

Проте відпочивальники на Сонячному купаються, незважаючи на будь–які таблички. У будній день кілька десятків людей, як молоді, так і літнього віку, пірнали у зелену воду, яка за час спеки прогрілася краще, ніж у Дніпрі. Воно й не дивно: «екс–пляж» облаштований досить непогано — є кіоски, затінок, кафе, перевдягалки.

Замість душів — фонтанчики

Цього сезону киянам не слід чекати «душового сервісу». Під час минулорічного рейду «УМ» дев’ятьма пляжами Києва душі вдалося знайти лише на «Центральному» (Труханів острів). Однак і такого блага тепер позбавили киян. Як пояснив пан Мепадішвілі, виникли проблеми з «Київводоканалом», і душ довелося «відмінити». Але є й інші причини, які не дозволяють встановити душі на пляжах. Передусім технічна. Як зазначають у «Плесі», використану воду потрібно кудись відводити, зрештою необхідно провести каналізацію. «На сьогодні такої послуги ми надати не можемо, бо для цього потрібно переоблаштувати всі пляжі. Зате на всіх них є фонтанчики з водою для пиття...» — говорить Георгій Надарович.

Фонтанчики й справді є, однак, як з’ясувала «УМ», працюють не скрізь. Приміром, на «Молодіжному» у Гідропарку фонтан води не подає. Таким чином, якісно з–поміж усіх інших виділяється хіба «Дитячий», на якому є крани, що дозволяють хоча б пісок змити з ніг.

Нових майданчиків для дітей, катамаранів чи будь–якого іншого облаштування у «Плесі» теж радять не чекати. Через брак коштів. Проте певна «новинка» все ж з’явилася на «Молодіжному» — за п’ять гривень вас переправлять човном на протилежний берег Дніпра, а за сотню кататимуть річкою впродовж години.

Вода безпечна!

Співробітник Інституту гідробіології НАН України Юрій Плігін, якого «УМ» попросила оцінити екологічний стан водойм столиці, визначив його як задовільний. За його словами, на відміну від минулого року, коли відбувся масовий зимовий мор риби та цвіли верхні шари води річок i озер, що могло спричинити навіть розвиток епідемії холери, нічого подібного цьогоріч не спостерігається. «Так, у 2010 році була катастрофічна ситуація, — говорить пан Юрій, — тому столична влада просила наш інститут досконало вивчити ситуацію і отримати точні дані щодо шкідливості води. На сьогодні можу сказати: водойми перезимували добре, кисню в них багато, загибелі риби майже не було. Тому, відповідно, у воді менше бактеріального органічного забруднення і значно менша вірогідність зараження. Думаю, такий стан збережеться до закінчення купального сезону».

 

Перелік водних об’єктів Києва, в яких не рекомендовано купатись

СТАВКИ: Дідоровські; Голосіївські в парку ім. Рильського; Мишоловські; житлового масиву Теремки–2 (Голосіївський район); № 15 на р. Нивка на вул. М. Ушакова; у смт Коцюбинське; на вул. Прилужній; на річці Нивка на вул. Трублаїні (Святошин); ставки селища Жуляни (три); Совські; в балці Проня (три); у парку Відрадний (Солом’янський район); на Хуторі Шевченка (Подільський район); у парку «Нивки» (Шевченківський район)

ОЗЕРА: Нижній Тельбін; Вирлиця; Сонячне; Пономарівське; Небріж; Тягле; Мартишев; Підбірне; Гарячка у парку Партизанської слави; Заплавне; озера у парку Партизанської слави (Дарницький район), Алмазне (Деснянський район), Бобровня; Гнилуша; Кругле; Берізка (Дніпровський район). Система штучних озер Опечень; Центральне (Оболонський район). Озеро Віра на вулиці Зодчих (Святошинський район). Видубицьке, Либідське (Печерський район); Куренівське, Сирецьке, Дубки, Синє, Голубе, Петровське (Подільський).

ІНШІ ОБ’ЄКТИ: затоки Комуніст та Берковщина; водойми на проспекті Бажана (Дарницький район). Відкритий канал–водовідвід на вул. Закревського (Деснянський район). Русанівський канал; Північно–Дарницький меліоративний канал (Дніпровський район). Затока Верблюд (Оболонь). Водойма на вул. Булгакова (Святошин).

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>