Незаконний закон

02.06.2011

Депутат Тернопільської обласної ради (партія «За Україну») Степан Барна подав до Вищого адміністративного суду позов, у якому вимагає скасувати Закон «Про внесення змін до закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років» (щодо порядку офіційного використання копій Прапора Перемоги)». Барна заявив, що, на його думку, прийняття такого закону суперечить Конституції України. До того ж саме ухвалення відбулося з процесуальними порушеннями.

Нагадаємо, що 21 квітня Верховна Рада ухвалила законопроект, що передбачає обов’язковість підняття 9 травня копій червоного прапора Перемоги поруч із державним стягом. «Законодавці свідомо загострюють увагу на дискусійному питанні щодо використання символіки неіснуючої держави СРСР, — зазначив Барна. — Це призводить до розколу в суспільстві та негативно впливає на імідж держави».

Окрім того, сама термінологія, використана в законі, є суперечливою, бо на 20–му році незалежності України вживається термін «радянський народ».

Відтак тернопільський депутат вважає, що рішення щодо офіційного використання копій Прапора Перемоги необхідно терміново скасувати.