Вакцина сповільненої засвоюваності

02.06.2011
Вакцина сповільненої засвоюваності

Ренат Кузьмін на трибуні ВР. (Фото Укрінформ.)

Проти колишнього Прем’єр–міністра можуть порушити нову карну справу — на підставі зловживань, виявлених у Міністерстві охорони здоров’я за часів урядування Юлії Тимошенко. Ідеться про закупівлі машин швидкої допомоги і вакцин проти грипу. Про це вчора заявив заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін, виступаючи у Верховній Раді.

«Кримінальна справа щодо махінацій у Мінздоров’я вже закінчена, — розповів Кузьмін із трибуни. — Якщо до слідчого надійдуть матеріали Орегонського суду США [щодо порушень при закупівлі вакцин] або інші офіційні матеріали як із цього приводу, так і тих, що стосуються придбання машин швидкої допомоги чи інших зловживань, — справа може бути поновлена. При достатній кількості підстав це цілком можливо».

Прихід пана Кузьміна «під купол» засмутив фракцію БЮТ. Соратники Тимошенко вчора прийшли в парламент у білих футболках із написами «Ні політичним репресіям!» та «Свободу політв’язням!» Вони, звісно, змогли дізнатися багато цікавого від заступника Генпрокурора та керівника слідчого управління — але чекали не Кузьміна, а Генерального — Віктора Пшонку. На знак протесту БЮТівці під час виступу Кузьміна покинули сесійну залу. «Я вважаю, що інформацію мав представляти Генеральний прокурор, на призначення якого дає згоду Верховна Рада, — зазначив у коментарі «УМ» БЮТівець Остап Семерак. — І парламент, і Генпрокуратура — це державні органи. Спілкування між ними має відбуватися на певному рівні».

Одна зі «старих» кримінальних справ, порушених проти Тимошенко, стосується газових угод. «Суть злочину по газових контрактах зводиться до того, що Прем’єр–міністр, свідомо знаючи, що рішення щодо директив може ухвалити лише Кабмін, дала вказівку главі української делегації Дубині підписати завідомо не вигідні газові контракти», — доповів Кузьмін. При цьому колишньому голові «Нафтогазу» начебто погрожували звільненням.

За словами заступника Генпрокурора, «пікантність моменту» полягає ще й у тому, що, відповідно до законодавства, при підвищенні базової ціни на газ для України мала зростати й ціна за транзит для Росії. Однак остання не змінилася. «Збиток від цієї операції склав більше 1,5 мільярда гривень», — свідчить Кузьмін. Він також розповів, що в цій справі було допитано Президента Віктора Ющенка, який, нагадаємо, виступав проти підписання невигідних угод 2009 року.

Водночас фракція БЮТ не згодна з аргументами слідчих і наполягає на тому, що ГПУ займається політичними переслідуваннями. «Це чергове шоу прокуратури, — коментує Остап Семерак. — Відстороненим, спокійним і холодним голосом головний слідчий країни розповідає про те, що прокуратура тут ні при чому, а остаточне рішення прийматиме суд. Але в Україні нема вільних судів. Тому це тиск і залякування».

Семерак зазначив, що до «справи Тимошенко» (або справ?) прикута увага всієї Європи. «Я нещодавно бував у Брюсселі — всі цікавляться подіями в Україні. Думаю, прокуратура загралася в політику», — вважає нардеп.

Кузьмін виправдовується, що справа набула політичного забарвлення якраз із подачі опозиції. «Звинувачення, що хтось зі слідства виконує політичне замовлення, — це якась маячня... Я прошу вибачення, але це недержавна позиція», — каже Кузьмін.

За його словами, прокуратура лише збирає докази та обґрунтовує обвинувачення. «У нас єдине бажання — нехай суд дасть оцінку зібраним доказам і скаже, чи винувата Тимошенко, чи ні», — сказав заступник Генпрокурора.