Смузі–революція

01.06.2011
Смузі–революція

Оксана Скиталінська.

Останніми роками у світі шаленої популярності набувають смузі: видаються книжки з їхніми рецептами, розробляються смузі–дієти, відкриваються спеціальні смузі–бари, навіть з’являються фан–клуби смузі. Що це за харч і чи варто його їсти? — на ці питання відповідає лікар–дієтолог Оксана Скиталінська.

— Власне слово «смузі» має англійське походження і перекладається як «однорідний, гладенький», — розповідає дієтолог. — Уперше про цю дивовижу заговорили у США у 1930–х роках, коли з’явилися... блендери. Нова хвиля популярності смузі у світі прокотилася ще років через 30, коли люди почали захоплюватися вегетаріанством. І ми знаємо що це — пюре «Рум’яні щічки» або йому подібне, що рекомендують для дитячого харчування.

Смузі–пюре корисне для людей будь–якого віку, бо поєднує в собі багато компонентів: ніжний фруктово–ягідний пектин, клітковину, необхідні організму мінерали, вітаміни та біологічно активні речовини. Коли всі компоненти перетерті — відбувається розрив оболонок клітин, тому організму людини легше їх засвоювати, по–перше. По–друге, компоненти підсилюють дію один одного.

Смузі — це ідеальний спосіб отримати, наприклад, денну порцію молока і фруктів водночас. Цей коктейль підходить на сніданок i як самостійна страва, і як вишуканий десерт, і як низькокалорійна їжа у вечірній час.

Приготувати вдома смузі, наприклад, фруктово–ягідне — це просто і швидко. Вам знадобляться: на вибір свіжі або заморожені фрукти чи ягоди (банан, апельсин, мандарин, чорниця, малина, порічки, смородина, вишні, манго, папайя тощо): йогурт або закваска (можна ще додати шматочок сиру тофу), додаткова рідина (знежирене молоко, вода, сік–фреш, соєве молоко, настій шипшини, компоти без цукру, трав’яні чаї чи відвари), а також насіння та горіхи. Спочатку покладіть у блендер фрукти та ягоди. Додайте йогурт або закваску (я для двох осіб, зазвичай, використовую 1,5 чашки йогурту). Влийте достатню кількість рідини, так щоб вона покрила фрукти більше ніж на три пальці (інакше вийде густе пюре). Ще — по чайній ложці насіння льону, сезаму і будь–яких горіхів. І все збивайте у блендері, допоки не утвориться однорідна маса. Для максимального оздоровчого ефекту у смузі можна додати 1 неповну чайну ложку корисної олії (лляної, конопляної, гарбузової тощо), для смаку — мед (чайну ложку).

Смузі ідеально підходить для корекції фігури — як для втрати, так і для набирання кілограмів. Щоб скинути 1,5—2 кг за тиждень, потрібно замінити два прийоми їжі цим освіжаючим коктейлем (найкраще — 2–й сніданок/полуденок). Сніданок бажано робити ягідно–фруктовий, вечерю — овочеву. Щоб набирати вагу, у смузі потрібно додавати більше горіхів, насіння, олії, молока або йогурту звичайної жирності (можна навіть побалувати себе смузі з морозивом).

Їсти смузі найкраще через широку трубочку. Саме їсти, бо навіть пюре рекомендується ретельно розжовувати — у такий спосіб швидше відбувається насичення організму.

Тетяна ВИШКО
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>