Щоб ловилась, велика і маленька

01.06.2011

Не сподіваючись на допомогу з боку чиновників, рибалки–любителі вирішили власними силами відновити рибні запаси регіону. За підтримки Миколаївської обласної федерації риболовного спорту (НОФРС) та клубу підводних мисливців «Інгул» було зібрано понад 5 тисяч гривень. На ці кошти чоловіки закупили близько 400 кілограмiв мальків товстолобика, коропа і білого амура. Залишилось лише зариблення, яке планують провести в південній частині Матвіївки. Організатори акції вже подали заявку до Миколаївської держрибохорони. Рибінспекція, у свою чергу, зобов’язана надати рибалкам право зарибнювати Південний Буг. При цьому процесі повинні також бути присутніми екологи, представники дер­жрибохорони та місцевого самоврядування.

«Ми не рахували, скільки людей вирішили взяти участь у цій благородній акції, тому що справжнє добро має бути безкорисливим, — розповів «УМ» голова НОФРС Олександр Лощена. — Ми поставили коробочку в спеціалізованому магазині для риболовлі, і кожен бажаючий міг зробити свій внесок у загальну справу охорони природи».

Потрібно відзначити, що ось уже кілька років поспіль iз держбюджету кошти на зариблення водойм Миколаївській області не виділяють. Як розповіла «УМ» прес–секретар Держкомрибгоспу Оксана Черкун, останній раз близько 40 тисяч гривень виділили ще в 2009 році. Однак співробітники Миколаївдержрибохорони освоїли ці гроші лише на чверть. Звісно, цього було явно не–достатньо для відновлення рибних запасів регіону в повному обсязі. Окрім того, свою роль відіграла й аномально спекотна погода минулого літа. За словами екологів Миколаївщини, тільки за серпень у водоймах регіону загинуло кілька тонн риби.