Закрите небо

01.06.2011

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка вирушила з офіційним візитом до Індії, потрапила у вельми неприємну ситуацію. Близько двох годин літак «Конрад Аденауер» із державною делегацією на борту був змушений кружляти в небі над Туреччиною, оскільки Іран закрив для нього свій повітряний простір. Як повідомляє німецька агенція ДПА, у понеділок увечері, за кілька годин до вильоту, дозвіл на проліт над Іраном було отримано, але коли лайнер канцлера вже увійшов у небо над його територією, від іранської служби управління повітряним рухом надійшла вказівка негайно повернути назад.

Лише після напружених переговорів із диспетчерами, коли в «Конрада Аденауера» залишалася критична для подорожі в Індію кількість пального, дозвіл на переліт над Іраном було отримано.

Візит Ангели Меркель до Індії триватиме три дні. Учора відбулися переговори пані канцлера з прем’єр–міністром Індії Манмоханом Сінгхом, а сьогодні починаються перші в історії німецько–індійські міжурядові консультації за участю ключових міністрів обох країн. Головною темою переговорів буде продаж Індії 126 бойових літаків «Єврофайтер» на загальну суму близько 7 мільярдів євро. Ці літаки виготовляє європейський консорціум, до якого входять Німеччина, Велика Британія, Іспанія та Італія. Індія також розглядає можливість придбання французьких багатоцільових винищувачів «Рафаль». Остаточний вибір між двома цими пропозиціями Делі має зробити 2013 року.

Окрім того, Німеччина має намір сприяти будівництву в Індії найбільшої у світі сонячної електростанції потужністю 125 мегават. На її зведення вже виділено кредит у розмірі 250 мільйонів євро, що становить 80 відсотків від загального кошторису будівництва.

Також у Делі очільницю німецького уряду нагородять індійською премією імені Джавахарлала Неру за міжнародне взаєморозуміння.

 

ДО РЕЧІ

Учора іранська влада без жодних пояснень скасувала раніше заплановану та анонсовану прес–конференцію президента Ірану Махмуда Ахмадінеджада, на якій він збирався прокоментувати низку внутрішніх та міжнародних проблем. Виступ президента перенесено на наступний тиждень.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>