НОВИНИ ПЛЮС

01.06.2011

Україна—ЄС

В угоді між Україною і Євросоюзом щодо створення зони вільної торгівлі залишилися три неврегульовані питання. «Практично угода готова», — заявив Прем’єр–міністр Микола Азаров на зустрічі з главою МЗС Греції Дімітріосом Друтсасом.

Азаров заявив, що він є прихильником ліберальної зовніш­ньої торгівлі, а Єврокомісія наполягає на квотуванні такого важливого експортного товару для України, як зерно. Друга позиція стосується ринку послуг — ЄК не готова допустити українських автоперевізників на свій ринок. Третя позиція — «географічні» назви українських товарів (шампанське, коньяк), тут наша держава згодна на компроміс.

Справа 9 травня

Учора вранці у Львові працівники МВС увірвалися до приватного помешкання депутата обласної ради, радника голови Львівської облради Андрія Холявки (члена ВО «Свобода») і примусово, без вручення повістки, доправили його до Личаківського відділу міліції. У той самий час міліціянти доправили з дому до того самого райвідділку 19–річного безпартійного львів’янина Богдана Кріля. Як повідомляє прес–служба ВО «Свобода», це чергові арешти у справі про заворушення 9 травня у Львові. Раніше правоохоронці арештовували в цій справі дев’ятьох «свободівців», ще кількох викликали на допити.

Андрія Холявку, після розмови його адвоката зі слідчим, учора відпустили з–під арешту, запросивши на наступний допит на 13:00 до ГУ МВС України у Львівській області для відтворення подій 9 травня.

Боротьба з корупцією

Україна провалила план із боротьби з корупцією, і це негативно позначиться на інвестиційних показниках країни. Про це йдеться у звіті Організації економічної співпраці й розвитку. Другий звіт ОЕСР про досягнення України в рамках виконання Стамбульського плану дій із боротьби з корупцією представив у Комітеті ВР із боротьби з організованою злочинністю й корупцією директор комісії попередження корупції Словенії Горан Клименчич. «Серед усіх країн Європи, які борються з корупцією, Україна — в числі останніх», — цитує Клименчича газета «Коммєрсант–Україна». Відповідно до звіту, основні недопрацювання української влади полягають у відсутності окремого держоргану, який би розслідував корупційні діяння, регулювання у сфері конфлікту інтересів на держслужбі, публічного контролю за витратою державних коштів і за сферою фінансування політичних партій.

Нагадаємо, днями схожий вердикт про боротьбу з корупцією в Україні винесла й Група країн із боротьби з корупцією Ради Європи — GRECO.

Партактив

Микола Мельниченко очолив партію «Українська люстрація». Відповідне рішення ухвалили на установчому з’їзді «УЛ». «Своїми діями мені вже вдалося змінити історію нашої країни. Впевнений, що коли нас буде триста у Верховній Раді, готових пожертвувати усім заради країни та добробуту її громадян, Україна розквітне», — заявив Мельниченко.