Те, чого не видно Януковичу

01.06.2011

Незважаючи на те, що Україна скочує донизу у рейтингах свободи слова, Президент вважає, що журналістам живеться вільно в нашій державі. Віктор Янукович неодноразово казав: якщо є конкретні факти — назвіть, тоді буде реакція. Національна спілка журналістів вирішила донести до Януковича інформацію про ці порушення. Вчора глава Національної спілки журналістів Ігор Лубченко обговорив із прес–секретарем Президента України Даркою Чепак проблеми зі свободою слова.

«Я дуже задоволений зустріччю. Сподіваюся, буде результат», — сказав Ігор Лубченко в коментарі «УМ».

Спершу голова НСЖУ клопотав про зустріч із Президентом. Він оприлюднив відкритий лист, в якому заявив, що «ми неодноразово мали намiр достукатися до вас з приводу болючих проблем української журналiстики, але, на жаль, конкретних зрушень не побачили». Лубченко перелічив Януковичу низку фактів порушення свободи слова і запропонував главі держави зустрітися для розмови. «Якщо ви готовi почути 18 тисяч членiв спiлки, секретарi НСЖУ готовi зустрiтися з вами, щоб детальнiше обговорити ситуацію», — йшлося у зверненні Лубченка. Дарка Чепак прочитала цього листа — й запропонувала голові НСЖУ побесідувати.

«Ми пройшлися по всіх пунктах того листа. Там були не всі факти порушення свободи слова — але основні. Прес–секретар обіцяла, що відповідні відомства, міністерства, обласні адміністрації одержать доручення від адміністрації Президента з проханням розібратися у цих питаннях: хто винен, що треба зробити, що буде зроблено? Потім узагальнена інформація потрапить до Президента — і, сподіватимемося, проблеми буде вирішено», — прокоментував Лубченко.

Окрім того, глава НСЖУ через прес–секретаря передав Президентові пропозицію таки провести зустріч із секретарями НСЖУ. «Є чимало проблем для обговорення. Зокрема, є чимало питань і з поштовими послугами щодо доставки друкованих видань, проблема паперу тощо. Ці проблеми регулярно виникають — їх треба вирішувати. Звісно, не минути й теми реформування державних та комунальних ЗМІ», — резюмував Лубченко.