Заступник для опозиції

01.06.2011

Сьогодні Верховна Рада заслухає інформацію Генпрокуратури щодо кримінальних справ проти екс–Прем’єра Юлії Тимошенко. Здавалося б, виклик представника Різницької до ВР мав потішити представників опозиції. Та ба, ні: вчора фракція БЮТ залишила засідання парламенту, бо вимагала звіту Генерального прокурора, а не його заступників.

«Ми запрошуємо перших осіб — а приходять заступники і кажуть, що вони не володіють інформацією... Ми не хотіли б укотре слухати те, що чули тут неодноразово», — заявив голова фракції БЮТ Іван Кириленко.

У фракціях більшості вважають, що головне — не персоналія, а точка зору відомства. «Позиція Генпрокуратури є єдиною, не залежно від виступаючого», — прокоментував голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов.

Учора БЮТівці критикували Віктора Пшонку ще й із іншого флангу. Нагадаємо, Юлія Тимошенко чекає від Генпрокурора особистої відповіді на її скаргу. «Як правило, ховаються від прокурорів, а тут навпаки — сам прокурор ховається. Пшонка боїться відповісти на мою скаргу, і в Раду боїться прийти», — написала Тимошенко на своїй сторінці у «Твіттері».

Що ж до законодавчої роботи, то вчора Рада включила до порядку денного проект щодо об’єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) — 229 хитких «за». За документ не голосували БЮТівці (бо їх не було), позафракційні та комуністи. Отож вирішальними стали голоси 12 «НУНСівців» (у тому числі, й не членів коаліції). Дехто з них поскаржився: демарш БЮТ ледве не зірвав проект.

Також парламент ухвалив у першому читанні проект, що скасовує обов’язковий технічний огляд для легкових автомобілів (котрі не використовуються у комерційних цілях).

А ще депутати повернули на доопрацювання уряду проект пенсійної реформи, тим самим розкритикувавши роботу Сергія Тігіпка. «Наша фракція провела серйозну розмову з автором законопроекту. Ми докладно зупинилися на всіх напрямах», — прокоментував Єфремов.

 

ДЕПКОРПУС

Центральна виборча комісія зареєструвала народними депутатами Сергія Пачесюка та Сергія Баранова–Мохорта; обох — за списками Партії регіонів. Вони прийдуть у ВР замість Володимира Козака, який вирішив обрати роботу на посаді керівника «Укрзалізниці», та Миколи Лісіна, що у квітні загинув у ДТП.