Патріарх «на краю України»

Патріарх «на краю України»

Це освячення храму УПЦ КП було для Святійшого Патріарха Київського і всієї України–Руси Філарета третім за тиждень. Полтава, Житомирщина, і в суботу — містечко Дружба Ямпільського району Сумщини.

Сучасний погляд на радянський терор

Сучасний погляд на радянський терор

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Нещодавно «УМ» повідомляла про вихід у світ українського перекладу книжки–бестселера «Геноциди Сталіна» відомого американського історика, професора Стенфордського університету Нормана Наймарка (переклад з англійської Василя Старка, видавничий дім «Києво–Могилянська академія»), яка вже викликала живу реакцію української наукової спільноти та громадськості. Ініціатором виходу українського перекладу книжки виступив професор, декан Факультету правничих наук НаУКМА Андрій Мелешевич. Із паном професором ми говорили про реакцію на книжку в США, про те, чому ця книжка є важливою для України сьогодні та чи можливо розглядати проблему геноцидів, абстрагуючись від політики.

Патріарх Філарет: Влада нас підтримує таємно

Патріарх Філарет: Влада нас підтримує таємно

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

У ці дні 19 років тому відбувся Харківський собор УПЦ, який зафіксував розкол у Православній церкві в Україні. На тому соборі не було митрополита Київського Філарета (Денисенка). За вказівкою з Москви його заочно змістили з Київської кафедри, поставивши натомість Володимира (Сабодана), котрий доти був у Росії митрополитом Ростовським і Новочеркаським. Тож уже двадцятий рік маємо Українські православні церкви з приставками УПЦ МП та КП.

Тривалий час дві конфесії були рівними учасниками діалогу з державою. Однак після зміни Президента в 2010 році намітився очевидний крен у бік Московського патріархату, до якого належить Віктор Янукович. Київська патріархія зазнає помітних утисків, її храми то тут, то там силоміць забирають у підпорядкування МП. Ще один показовий момент: днями, під час візитів предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату на Полтавщину й Сумщину, приїзд глави УПЦ КП до своєї багатотисячної пастви вперше проігнорувала міська та обласна влада.

Під час архіпастирського візиту 82–річний Патріарх Київський і всієї Руси–України Філарет освячував культові споруди, відправляв служби Божі. Не менш важливою складовою візиту стали зустрічі Патріарха з громадськістю та журналістами. Його відповіді на деякі запитання можна сприймати як сенсаційні. Наводимо фрагменти діалогу, записані власкором «УМ» у Полтавській області.

Всі статті рубрики