Знову та абетка...

Знову та абетка...

Завершення минулого тижня для Віктора Януковича принаймні на західному напрямку виявилося плідним. Із XVII саміту глав держав Центральної Європи у Варшаві Президент України повернувся зі здобутками: потиснув руку, пообідав і навіть «тепло привітався» (цитата з президентського сайту) з лідером США Бараком Обамою, обговорив актуальні питання двостороннього співробітництва з президентом Польщі Броніславом Коморовським. І головне: «привіз» наступний центральноєвропейський саміт в Україну — наступного року цей представницький форум відбудеться в Києві, причому фактично напередодні початку чемпіонату Європи з футболу.

Без президента й визнання

Без президента й визнання

Учора в культурному центрі Збройних сил Росії відбулася цивільна панахида по президенту сепаратистської республіки Абхазія Сергію Багапшу. Напередодні 62–річний політик, якому днями зробили онкологічну операцію на легенях, помер в одній iз московських лікарень унаслідок післяопераційних ускладнень. Поховають Багапша на батьківщині, в Абхазії.

Младич в обмін на ЄС

Младич в обмін на ЄС

Після ліквідації Осами бен Ладена світ облетіла чергова сенсаційна новина: минулого четверга сербська поліція заарештувала в селі на півночі країни колишнього командувача силами боснійських сербів Ратко Младича. Його звинувачують в актах геноциду проти боснійців під час воєн, які супроводжували розпад Югославії в 1992—1995 роках. Учора адвокати 69–річного Младича збиралися подати апеляцію до сербського суду проти екстрадиції їхнього клієнта до Міжнародного трибуналу з воєнних злочинів у колишній Югославії, який засідає в Гаазі. Захисники наполягають, що Младич занадто хврорий та слабкий, щоб кудись переїздити.

Ауфідерзейн, мирний атоме!

Ауфідерзейн, мирний атоме!

Правляча в Німечччині коаліція ХДС/ХСС після 13 годин запеклих дискусій у ніч із неділі на понеділок ухвалила рішення: трохи більше ніж за десять років країна повністю відмовиться від атомної енергетики. Більшість із 17 німецьких АЕС буде виведено з експлуатації до 2021 року, а три інші, дещо новіші й «надійніші», вироблятимуть електричну енергію до 2022–го. Ці енергоблоки виконуватимуть роль буфера безпеки на той випадок, якщо процес переходу на відновлювальні джерела енергії просуватиметься повільніше, ніж заплановано, і країна опиниться перед загрозою енергодефіциту.

Всі статті рубрики