НОВИНИ ПЛЮС

31.05.2011

Виборче законодавство

Остаточна редакція проекту закону про вибори народних депутатів України містить норму про підвищення прохідного бар’єру для партій до 5%. Проект, підготовлений робочою групою при Президенті, оприлюднено на сайті Міністерства юстиції. Документ передбачає змішану систему виборів: половина нардепів обиратиметься у мажоритарних округах, інша частина — за списками. Блокам буде заборонено брати участь у кампанії. Крім того, з бюлетенів пропонується виключити графу для голосування «проти всіх».

Відгомін 9 травня

У неділю у Львові відбулися майже 10–тисячний «Марш захисту українців» та віче під гаслом «Проти свавілля панівного режиму! За соціальну і національну справедливість!» Організували маніфестацію активісти ВО «Свобода». Вони несли портрети своїх однопартійців, яких утримують у слідчих ізоляторах за обвинуваченнями в участі у бійках 9 травня, — Михайла та Володимира Ковалівих, Степана Підкуймухи, Назарія Семчія, Олега Новоставського.

У Києві під гаслом «Свободу політв’язням!» відбулося пікетування адміністрації Президента.

Роман Семчій, затриманий у Росії за події 9 травня у Львові, арештований на два місяці. Про це журналістам повідомив лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

Партактив

Головою київської міської організації ВО «Батьківщина» на міській партконференції обрали народного депутата від БЮТ Юрія Одарченка. Таким чином, не справдилися прогнози, що лідерами столичного і львівського осередків партії Тимошенко стануть висуванці партії «Реформи і порядок», і натомість ПРП увіллється у ВО «Батьківщина».

Депутати ховають доходи

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що щорічні декларації мають оприлюднювати самі парламентарії. «Було б чесно, щоб народні депутати не перекладали роботу на апарат Верховної Ради. Декларації є персональними даними, і вони можуть персонально їх надати», — заявив учора Литвин.

Минулого тижня апарат парламенту поінформував, що не оприлюднюватиме декларації нардепів. «Вважаємо, що така інформація може оприлюднюватися безпосередньо народним депутатом або відповідним органом державної податкової служби», — повідомив керівник управління кадрів апарату Верховної Ради Володимир Мартинюк у відповіді на запит «Української правди».