НОВИНИ ПЛЮС

26.05.2011

Ходорковський — в’язень совісті

Верховний комісар ЄС із зовнішньої політики Кетрін Ештон учора висловила розчарування рішенням московського суду у справі засновника нафтової компанії ЮКОС Михайла Ходорковського та екс–керівника МФО «Менатеп» Платона Лебедєва. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, Євросоюз звернеться до Росії з проханням продемонструвати прихильність верховенству закону. Напередодні міжнародна правозахисна організація Amnesty International визнала Ходорковського і Лебедєва в’язнями совісті.

У понеділок Московський міський суд пом’якшив покарання Ходорковському і Лебедєву з 14 до 13 років колонії загального режиму за розкрадання нафти. Згідно із затвердженим вироком, бізнесмени вийдуть на волю 2016 року, а не 2017–го, як було передбачено попереднім вироком.

«Солідарність» прокинулася

Учора в Польщі відбулися найбільші за багато років робітничі виступи, організовані найвпливовішою профспілкою «Солідарність». Мітинги та маніфестації під гаслом «Політика ваша — біда наша» пройшли у Варшаві та столицях усіх 16 воєводств Польщі. За оцінками організаторів, в акціях протесту взяло участь до 100 тисяч осіб. «Солідарність» вимагає від уряду та парламенту встановити мінімальну зарплату на рівні 50 відсотків від середньої заробітної плати по країні, тобто приблизно 1700 злотих (4800 гривень). Профспілка також вимагає збільшення кількості категорій осіб, які мають право на соціальну допомогу, часткового зниження акцизів на пальне та виділення більших коштів на боротьбу з безробіттям.

Мубараки постануть перед судом

Повалений президент Єгипту Хосні Мубарак та його двоє синів постануть перед судом за обвинуваченням у причетності до загибелі мирних демонстрантів. Упродовж трьох тижнів народного повстання в лютому цього року від рук поліції та спецназу загинуло понад 800 демонстрантів. Окрім того, Хосні Мубарака та його дружину Сьюзан звинувачують у незаконному збагаченні з використанням службового становища. За даними єгипетських ЗМІ, статки сім’ї Мубарак оцінюються в мільярди доларів. Після відставки 11 лютого у Мубарака стався серцевий напад, і тепер його утримують у військовому шпиталі Шарм–ель–Шейха. Сини екс–президента Алаа та Гамаль очікують на суд у каїрській в’язниці Тора.

Вулкан нашкодив і заспокоюється

Вулканічний пил від виверження ісландського вулкану Грімсвотн поширився північчю Європи до Польщі та країн Прибалтики. Учора було скасовано всі авіарейси на півночі Німеччини та кілька — з аеропорту Риги. У Польщі літаки ще літали, оскільки концентрація частинок у хмарі вулканічного пилу була низькою. Водночас, як повідомив агенції «Франс пресс» речник ісландського кризового штабу Тхорір Храфнссон, вулкан поступово заспокоюється. Якщо на початку виверження хмари диму та попелу здіймалися на висоту до 20 кілометрів, то тепер — лише на 2 км. Якщо така тенденція збережеться й надалі, Грімсвотн може майже повністю заспокоїтися вже найближчими вихідними.

Ємен на порозі громадянської війни

Опозиційні виступи в Ємені з вимогами відставки президента Алі Абдалли Салеха, які не вщухають уже три місяці, з початку цього тижня ще більше загострилися. Якщо за минулі три місяці загинуло близько 150 людей, то лише впродовж цього понеділка — щонайменше 38. Після того, як Салех удруге поспіль спершу пообіцяв, а потім відмовився піти у відставку, проти центральної влади постали єменські племена. На вулицях столиці тривають бої з використанням вогнепальної зброї. Лояльна до президента республіканська гвардія намагається вибити повстанців із захоплених ними урядових будівель.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>