НОВИНИ ПЛЮС

24.05.2011

Партактив

ВО «Батьківщина» переобрало своїм лідером Юлію Тимошенко. Відповідне рішення було ухвалене на закритому з’їзді партії в Києві минулої п’ятниці. «Батьківщина» одним зі своїх пріоритетів назвала недопущення зміни виборчого законодавства. На думку БЮТівців, законопроект Лавриновича—Януковича закладає механізм спотворення волевиявлення громадян.

Звіт уряду

Президент Віктор Янукович просить Кабінет Міністрів підготувати звіт про результати роботи у першому півріччі. Окрім того, на зустрічі з Прем’єр–міністром Миколою Азаровим Янукович сказав, що очікує звіту від керівників регіонів та просить підбити підсумки законотворчої роботи: «Які закони були підготовлені якісно, які неякісно, які відхилені».

Справа Гонгадзе

Георгія Гонгадзе могли убити «під плівки». Про це розповів один із фігурантів «банди перевертнів» (так називають загін, що діяв при МВС) Юрій Нестеров в інтерв’ю газеті «Дзеркало тижня». За словами Нестерова, розмови Леоніда Кучми записували стаціонарною системою. «Гончаров (людина, яку вважають ватажком «банди перевертнів») розповів, що ще в СРСР існувала стаціонарна система прослуховування. Вона залишилася в спадок від КДБ і досі працює; що з’явилися люди, яким це цікаво. Він сказав, що багато кабінетів адміністрації прослуховують, що перед виборами [1999 року] треба було щось робити», — розповів Нестеров.

За його словами, Гончаров ділився з ним, що «невдовзі Даниличу ініціюють імпічмент». «Тоді ж Гончаров дав нам почитати роздруківки, як він сказав, записів з кабінету. Пам’ятаю точно, що нічого надприродного там не було: мат, якісь прізвища. Гончаров тоді сказав: звичайно, цього мало для імпічменту, але... Потім я почув те, що викликало в мене страх. Що того самого «письменника» під шум одні закопали, а інші Морозу перекопали», — стверджує Нестеров. Нагадаємо, Ігор Гончаров за загадкових обставин загинув у 2003 році.

Справа 9 травня

Минулої суботи депутат Пустомитівської районної ради (Львівська обл.) від ВО «Свобода» Степан Підкуймуха оголосив голодування на знак протесту проти його незаконного затримання. Підкуймуху утримують у львівському ІТУ, що на вул. Степана Бандери, 1. У п’ятницю прокуратура Львівщини порушила проти Підкуймухи кримінальну справу за участь у бійках 9 травня. Учора суд обрав для нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Дипломатичний скандал

За повідомленням із різних джерел, зокрема радіо «Прага», Чехія вислала з Праги другого українського дипломата — наступного дня після висилки військового аташе. Таким чином, рахунок висланих — 2:2. Такий наслідок оголошення персонами нон ґрата аташе з питань оборони посольства Чехії полковника Зденека Кубічека і військового аташе майора Петри Новотної, обвинувачених у шпигунській діяльності в Україні.

Глава МЗС ЧР Карл Шварценберг висловлював думку, що висилка двох працівників чеського військового аташату з України може бути помстою за надання політичного притулку в Чехії екс–міністру економіки Богдану Данилишину.

Кишені

Глава Служби безпеки України Валерій Хорошковський у 2010 році отримав 5 млн. 154 тис. грн. сукупного доходу. Про це сказано в його декларації, оприлюдненій на вимогу «Української правди». При цьому заробітна плата політика–бізнесмена становила 235 тис. грн., а як проценти (в тому числі орендні платежі) Хорошковський отримав 4,9 млн. грн. Члени родини чиновника (дружина, два сини і донька) в 2010 році отримали більше 41 млн. грн. Цікаво, що ще 1 млн. 595 тис. сім’я чиновника отримала як подарунок.