НОВИНИ ПЛЮС

20.05.2011

Миротворчість

Верховна Рада вчора підтримала закон щодо продовження місії миротворчого контингенту України в Котд’Івуар до 30 вересня цього року. «За» проголосували 242 депутати. БЮТ та комуністи не дали жодного голосу.

Термін, передбачений попереднім законом для перебування місії українських «блакитних шоломів» у Котд’Івуар, закінчився 4 травня.

Сектор газу

Народні депутати групи «Наша Україна» спільно з колегами по фракції у парламенті звернулися до Президента України з вимогою ветувати законопроект № 8351 «Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ і електричну енергію». На їхнє переконання, цей закон суперечить Конституції та є корупційним, адже передбачає списання боргів окремим приватним структурам.

Відповідальність

Личаківський районний суд Львова позавчора прийняв рішення про застосування до депутатів Самбірської райради від ВО «Свобода» братів Михайла та Володимира Ковалівих запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. «Свободівці» перебуватимуть у Львівському СІЗО. Їх затримали 15 травня за підозрою у завданні тілесних ушкоджень правоохоронцям під час сутичок 9 травня.

«Вошиві» сусіди

Учора Прем’єр–міністр України Микола Азаров перебував у Мінську, де брав участь у засіданні ради глав урядів держав–учасниць СНД. Обговорювали співпрацю в рамках СНД, зокрема щодо зони вільної торгівлі.

Азаров мав окрему зустріч із президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Це був перший контакт «Бацьки» з українським керівництвом після того, як у квітні Лукашенка не запросили до Києва на відзначення 25–х роковин Чорнобильської катастрофи (з огляду на ставлення ЄС до авторитарної політики білоруського лідера). Тоді обурений Лукашенко заявив, що «вошивості вистачає в нинішнього керівництва України», а він «не хоче бути подпєвалою».

А вчора Олександр Лукашенко спробував зам’яти скандал. «Білорусь як була, так і залишається вірна своїм принципам, як була надійною спільницею нашої братньої України, так і залишиться... Будь–які пропозиції України, які на користь наших держав, будуть підтримані, прийняті й неодмінно реалізовані», — підкреслив Лукашенко на переговорах з Азаровим.

Янукович і корупція

Президент Віктор Янукович «найближчими днями» підпише закон про корупцію, ухвалений Верховною Радою. Про це він повідомив учора на засіданні регіонального Комітету з економічних реформ у Закарпатті, пообіцявши «жорстку боротьбу з корупцією», зокрема й на Закарпатті, де в цьому сенсі є претензії до деяких голів РДА.