Далі буде — гнівно й політично

20.05.2011
Далі буде — гнівно й політично

Біля Верховної Ради зібралося близько двох тисяч «незгодних». (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Тиск на владу посилюється. Учора під стінами Верховної Ради відбувся черговий «День гніву». На мітинг із вимогами щодо відставки уряду, дострокових виборів Президента та парламенту з’їхалося близько двох тисяч осіб. Організаторами акції виступила частина середовищ, які восени минулого року влаштували в центрі Києва «податковий майдан». Нинішня демонстрація претендує на те, щоб вийти за межі підприємницької ніші й поширитися на інші суспільні верстви. «Весняний марш протесту» влаштовує, зокрема, й громадський рух «Вперед», організований депутаткою від БЮТ Наталією Королевською. Але нинішній виступ не може перевершити осінні ні за масовістю, ні за впливом.

Попри не надто велику чисельність протестантів, міліція — як і під час «Дня гніву» минулої суботи — підійшла до акцій опозиції широким фронтом і у всеозброєнні. Вчора в Маріїнському парку стояло кількадесят автобусів із бійцями МВС.

Учасниця мітингу Валентина Крицак розповіла «УМ», що правоохоронці були «напоготові» ще в регіонах. Пані Валентина — один із координаторів акції від Херсонської області. Каже, що перед мітингом представники влади та міліції намагалися натиснути на активістів. Зокрема, пані Валентині перешкоджали у проведенні зборів у приміщенні виконкому. Не відставали й по дорозі.

«Я очікувала, що буде міліція, але такого не чекала, — скаржиться Крицак. — Тількино ми зайшли у вагон — міліція біжить. У плацкарті мене оточили, як терориста: «Ви повинні підписати документ, що не будете нічого порушувати». Я обурилась: що підписувати?! А вони кажуть: «Зобов’язання, що не будете порушувати правила на залізниці». І сміх, і гріх!.. Я сказала, що це вони порушують мої права: зганьбили мене на цілий вагон».

На плакатах — і політичні, й економічні вимоги. Є й на захист Юрія Луценка. Дехто прийшов із лопатами — ніби виконуючи пораду Прем’єра Азарова забезпечувати себе присадибним господарством, поки уряд рятує економіку. Дехто показово приніс вила.

Оскільки мітинг проходив поруч із парламентом, народним депутатам доводилося перетинатися зі звичайними виборцями. Коли активісти бачили представника правлячої коаліції, починали вигукувати: «Ганьба!», «Банду геть!» Представники опозиції провели окремих координаторів акції всередину Ради. Побачене вразило керівника організації «Щирість» («Искренность») із Маріуполя Валерія Онацького. «Там панує відчуття байдужості! Їм байдуже до того, що тут коїться! — рубав правдуматку пан Валерій зі сцени мітингу. — Вони бігають і натискають кнопки по чиїйсь команді! Ми чекаємо «покращення» і «полегшення». До яких пір?! Тут зібралися ті, хто не хоче чекати!»

Під час виступу маріупольця хтось вигукнув: «А навіщо ви їх («регіоналів») обирали?» На що інша представниця Донбасу — із Красного Луча — сказала у виступі зі сцени: «Вибачте нам, будь ласка, за такого Президента». Натовп почав аплодувати, а ззаду хтось вигукнув: «А ви нам — за «помаранчевих»!»

Учорашня акція проходила без надмірного залучення політиків. Утім народний депутат Наталія Королевська провела на сцену двох колег­нардепів від БЮТ. А сама ходила у футболці з логотипом «Вперед», одягненій під піджак.

Скидається на те, що невдовзі цей рух таки набуде політичних «симпатій» і буде вже звично дискредитований.

До речі, посеред мітингу оголили груди всюдисущі дівиці з руху «Фемен» — їхньою місією було показати «продажність» «весняного маршу протесту». Дівчата з голими бюстами тримали плакати: «Королевська брехня», «Скільки коштує постояти?» та ін. Міліція без зайвих церемоній схопила трьох сексрадикалок і відвезла у Печерський райвідділ.

Секретар комітету акції Зорян Шкіряк пояснив «УМ», що цей мітинг — підготовка до «справжнього майдану». «Ми вибудовуємо плацдарм для реальної боротьби із владою. При цьому ми хочемо вийти за межі підприємницького сегменту. Реальна боротьба буде лише тоді, коли опозицією стає весь народ, без поділу на прошарки. Ми готові до нової української революції, яка має відбутися восени».

Пан Зорян підтвердив, що нев­довзі до акції можуть долучитися політичні партії. «Ми дали владі шанс дослухатися до нас. Якщо цього не станеться — будемо закликати партії до нової, системної революції, наслідком якої стане відставка влади... Сказати, що наша акція поза політикою, важко. Адже одним із гасел є відставка уряду. Сьогодні всі — і громадські рухи, і опозиційні політики — мусять бути єдиними».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Печерський районний суд Києва зобов’язав організатора попереднього «Дня гніву» Олександра Данилюка сплатити 340 грн. штрафу за порушення правил організації та проведення масових заходів, які відбувалися 14 травня біля Верховної Ради.