«Підвішені» депутати

20.05.2011

Схоже, що в Тернопільської обласної ради таки «погана карма». Під час минулої каденції її довго колотило через жорсткий внутрішній конфлікт, пов’язаний із проблемою імперативного мандата, та затяте протистояння з виконавчою владою. Тоді все закінчилося позачерговими скандальними виборами у березні 2009–го, коли переважна більшість мандатів уперше дісталася представникам Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Однак націоналісти не надто довго тішилися змогою швидко вирішувати всі питання і марно сподівалися продемонструвати можливості своєї сили на повну потужність в умовах перемоги і на місцевих виборах минулорічної осені. «Свобода» знову перемогла, отримавши і більшість у міській раді Тернополя, і свого мера. Але саме після цього почалися проблеми в облраді.

Річ у тім, що за результатами виборів 31 жовтня 2010 року 14 депутатів обласної ради від «Свободи» отримали мандати Тернопільської міської та районних рад області. Замість вибулих мали заступити наступні у виборчих списках особи. Однак обласний тервиборчком чомусь уже більш як півроку(!) їх не реєструє.

Коментуючи цю ситуацію для «УМ», голова облради, «свободівець» Олексій Кайда зазначив: на його думку, це затягування відбувається свідомо, і очевидно, що на ТВК в особі його 24–річного голови, висуванця Компартії Сергія Іщенка, чинять тиск.

Аж після втручання комісії зі столичної ЦВК тернопільський тервиборчком через кілька місяців спромігся провести організаційне засідання та необхідні протокольні процедури, однак далі справа не зрушила. На сесійне засідання облради 14 квітня, наприклад, коли голова ТВК мав би нарешті «ввести» нових депутатів, Іщенко з невідомих причин взагалі не прийшов. Така сама історія повторилася й учора.

А ще раніше, 12 травня, у порядку денному засідання це питання стояло першим, однак до нього... не дійшли. У зв’язку з конфронтаційними подіями під час святкування Дня перемоги тернопільські депутати спочатку вирішили заслухати представника обласної міліції. «Свободівці» на його виступ відреагували дуже емоційно. Що не сподобалося представникам Партії регіонів, які дружно пішли геть, залишивши сесію без кворуму.

Ситуація в Тернопільській обласній раді наразі така, що «регіонали», знаходячи підтримку у «Єдиного центру» та «литвинівців», завжди спроможні заблокувати вирішення будь–якого неугодного їм питання чи взагалі зірвати сесію. Адже разом ці фракції мають 40 зi 108 голосів, тим часом як нібито «більшовицькі» «свободівці» без «завислого» поповнення — лише 36. Вперше така безпорадність проявилася в січні, коли не вдалося провести протестну виїзну сесію біля пам’ятника Степану Бандері — тоді відбулися лише депутатські збори.

Свого часу Олексій Кайда хотів зайняти жорстку позицію: «Допоки не введуть нових депутатів — сесії не проводитимемо». Але, відповідно до закону «Про місцеве самоврядування в Україні», облрада зобов’язана проводити сесійні засідання не рідше, ніж раз на квартал, інакше будуть підстави визнати її недієздатною.

Тепер голова облради готується відстоювати справедливість через суд. «Вважаю позицію ТВК елементарним порушенням закону. Ми маємо всі підстави судитися. А депутати, яким уже півроку не дають можливості виконувати їхні обов’язки, можуть вимагати і морального відшкодування», — каже Кайда.

На запитання «УМ» про ймовірність дострокових перевиборів голова облради відповів так: «У нашій країні, де на коліні переписують Конституцію, можливо все. І з таким складом Верховної Ради, як зараз, вона може провести перевибори в будь–якій обласній раді, де щось не влаштовує».

Місцеві спостерігачі, обізнані зі станом «закулісних» справ, схиляються до думки, що вірогідне проведення позачергових виборів Тернопільської облради паралельно з парламентськими наступного року.