Адамове яблуко на шиї у Ляшка

19.05.2011

Після піврічного затишшя у Верховній Раді знову відбулася бійка: Адам Мартинюк — стриманий політик–комуніст, багаторічний депутат, перший віце–спікер ВР — накинувся на молодого, але амбітного Олега Ляшка. І зробив йому боляче на очах усього парламенту, фото– й телекамер.

Відбувалося все так. Під час розгляду питання про підвищення прожиткового мінімуму Ляшко підійшов до президії й почав вимагати слова у Мартинюка. Вони якийсь час сперечалися, а потім віце–спікер звівся на ноги і вхопив позафракційного депутата за горлянку (кажуть, Ляшко образив його нецензурним словом). Комуніст потяг молодшого колегу на себе й перекинув через дверцята, що ведуть до президії.

До забіяк кинулися інші народні депутати. Якби Ляшко й хотів дати здачі Мартинюкові, то між ними вже стояла жива «загорожа».

Пізніше Ляшко поскаржився, що під час падіння вдарився головою об підлогу й «став погано себе почувати». Депутат був змушений звернутися до медиків. «Поміряли тиск, сказали, що нормальний, але є серцебиття. Мені дали таблетки в медпункті», — скаржився Ляшко. За його версією, Мартинюк порушував Регламент, тож довелося зробити йому зауваження...

Сам Мартинюк згодом зізнався, що шкодує про свій вчинок. «Я жалкую, що не стримався проти нахабства свого колеги. Але колись треба було ставити крапку», — пояснив перший заступник Голови Верховної Ради. Він каже, що «не все може розповідати» про конфлікт, і додає, що Ляшко «переходить будь–які межі».

У цьому сенсі можна додати, що Ляшка зараз не любить багато хто. Із фракції БЮТ його виключили не лише за результатами голосувань в унісон із владою, а й з огляду на гомосексуальний скандал – в інтернеті з’явилося відео 90–х років, на якому молодий Ляшко зізнається правоохоронцям у нетрадиційних зв’язках з одним із посадовців.

Після цього скандалу Олег не став відсиджуватися в обороні, а пішов у наступ. На вулицях міст з’являються сотні білбордів і лайтбоксів із привітаннями від Ляшка та іншими проявами його піару. Днями екс–БЮТівець сходив у Рівному до супермаркету в супроводі телекамери і — показово обурений — розтоптав ящик єгипетської картоплі, яка виявилася дешевшою, ніж український буряк. Крім того, Олег їздив покрасуватися серед глядачів на конкурсі «Євробачення» в Дюссельдорфі. Тож інцидент із Мартинюком можна також розглядати як «промоушн» нібито самостійного політика.

 

ДО РЕЧІ

Учора на порушення прав опозиції скаржився не лише Ляшко. Народний депутат із «НУНС» Ірина Геращенко нарікала, що керівництво парламенту пересадило представників її фракції без їх відома, а також обмежує право на виступ. «Ми бачимо ганебне ставлення до опозиції в цьому залі», — заявила Геращенко.