Яких татар фiнансує Росiя

19.05.2011

Учора в Сімферополі пройшла традиційна траурна акція кримських татар, приурочена до 67–ї річниці з дня депортації з території Криму. На площу Леніна зійшлися п’ять колон із різних кінців міста. Під прапорами Меджлісу і державними прапорами України йшли організовано, скандуючи речівки кримськотатарською мовою. Жодної опозиційної Меджлісу групи на мітингу не спостерігалося.

За повідомленням агенції «Новий регіон», кількість учасників традиційної акції була рекордною порівняно з попередніми роками — десятки тисяч. До маніфестантів звернувся і голова кримського уряду Василь Джарти, який заявив: «Депортація — це злочин, що не має часових меж. І сьогодні завдання влади — зробити так, щоб кримські татари відчували її турботу про себе. Щоб кримськотатарський народ не виживав, а жив, щоб у нього була впевненість у завтрашньому дні». Джарти також зачитав звернення Президента Віктора Януковича до учасників акції.

Лідер Меджлісу, депутат Верховної Ради України від «НУНС» Мустафа Джемілєв у своєму виступі заявив, що діяльність об’єднань кримських татар, які виступають проти Меджлісу, фінансує Росія. За словами Мустафи–аги, останнім часом ця робота активізувалася. «Розраховувати на те, що наша Служба безпеки (СБУ) докладе якихось зусиль для припинення такого роду діяльності сусідньої країни на нашій території, нам не доводиться. Тому що через різні обставини ми знову опинилися у становищі «молодшого брата», а молодшим, як відомо, не слід втручатися у справи старших. Нам залишається лише спостерігати, скільки ж у нашому середовищі людей, готових заради якихось особистих матеріальних благ працювати проти свого народу», — констатував Джемілєв.