Фестиваль у риму і по-білому

Фестиваль у риму і по-білому

13 травня. 18.50. На сходах Будинку вчителя сміються, обнімаються, юрмляться поети. Павло Вольвач, який цього року номінувався на Шевченківську премію, сходу знайомить мене з молодим закарпатським поетом Андрієм Любкою і львів’янкою Маріанною Кіяновською. «За моєю спиною — Всєволод Ємєлін, дуже модний у Москві поет», — вводить у курс справи Вольвач. Безтурботно і без напрягу щось легке награють музиканти. Біля дверей ковзає зацікавленим поглядом по незнайомих обличчях Лесь Подерв’янський. На реєстрації мені не знаходять бейджика «Преса», натомість видають бейджик «Куратор». Називається, відчуй себе куратором без геморою. В буфеті за столиком iз виглядом, не притаманним організаторам подібних масштабних акцій — не напруженим, засідає Олександр Кабанов — організатор і засновник «Київських лавр» та журналу культурного опору «ШО». В іншому кінці залу демонструє володіння сучасними технологіями літературний критик і літературний журналіст Ірина Славінська, вона з камерою записує свій відео­блог. Інтерв’юйованого поета не впізнаю. Нічого дивного, «має місце» випадання з літературного контексту, а на київський фестиваль поезії, який цього травня відбувся вшосте, я взагалі вибралася вперше.

Краще, коли Горобець у руках

Краще, коли Горобець у руках

Добре входити в літо у повній бойовій готовності — до активного відпочинку, подорожей, городів (хто що може обирати). Про нашу емоційну підзарядку завбачливо потурбувався відомий голлівудський продюсер Джеррі Брукхаймер, випустивши від сьогодні у світ пригодницький екшн — четверту частину саги «Пірати Карибського моря», видовищний, романтичний і смішний фільм. Проте, якщо ви не бачили попередні три фільми, на сприйняття четвертого це не вплине жодним чином: від старої команди флібустьєрів залишився всіма обожнюваний Джек Сперроу (Горобець) та його колеги — Гектор Барбосса (Джефрі Раш) і Джошемі Гіббс (Кевін Макнеллі), а сценаристи Тед Елліотт і Террі Россіо виписали сюжет ніби з нового листка.

Вівторок — папський вихідний

Вівторок — папський вихідний

Невдовзі після беатифікації Папи Римського Івана Павла ІІ в Україні у видавництві «Дух і літера» за підтримки Католицького медіа–центру і Польського інституту вийшла книжка про Кароля Войтилу — «Вівторки любив найбільше». Нове видання не є стандартною біографією, а можливістю долучитися до багатого внутрішнього світу непересічної особистості. У книзі надруковано бесіди польської журналістки Бригіди Грисяк з архієпископом Мечиславом Мокшицьким. Оповідач — Мечислав Мокшицький, доктор богослов’я, нині митрополит Львівський Римо–католицької церкви, протягом дев’яти років (1996 — 2005) був особистим секретарем Івана Павла ІІ й багато часу проводив поряд із ним.

Всі статті рубрики